back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλβανία: Μάχη με το χρόνο για τους εγκλωβισμένους – 49 οι νεκροί

Διαβάστε επίσης

Σε 49 ανέρχονται οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στο τετραώροφο που κατέρρευσε, από τα συνολικά 5 άτομα που αναζητούνταν από χθες. Πρόκειται για μέλη της οικογένειας Λιάλια που θρηνεί 8 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 950. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρότερα τραύματα. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέους τραυματισμούς. Έτσι, η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων 7 άτομα.

Νέος ισχυρός μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ προκάλεσε πανικό

Ένα λεπτό μετά τη 1 τη νύχτα, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας εκ νέου πανικό στους κατοίκους του Δυρραχίου. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ακόμη και τα σωστικά συνεργεία πανικοβλήθηκαν, καθώς τα κτίρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για νέες καταρρεύσεις, από τις συνεχόμενες δονήσεις.

Ο τελευταίος μετασεισμός είχε επίκεντρο 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σίγιακ, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται από το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο στα 30 χιλιόμετρα.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σήμερα τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν 3 μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στη γειτονική χώρα κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του της Αλβανίας Έντι Ράμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι 3 μονάδες κινητών μαγειρείων μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:20 τοπική η ώρα προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία σημεία εκτός της κωμόπολης της Θουμάνα, καθώς υπολογίζεται ότι σε αυτά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι.

Σε ομαλές συνθήκες, η Αλβανία θα γιόρταζε την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όμως θρηνεί νεκρούς από τον φονικό σεισμό 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου με επίκεντρο την πόλη του Δυρραχίου.

Είκοσι τρεις είναι οι νεκροί στην κωμόπολη της Θουμάνα, όπου θεωρείται ολοκληρωμένη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης των ανθρώπων από τα ερείπια. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 700 με μερικές δεκάδες να φέρουν σοβαρά τραύματα.

Χιλιάδες είναι οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές φέρνει σήμερα πρόσθετες δυσκολίες στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα ζήτησε τη συμβολή εγχώριων και ξένων χορηγών, καθώς – όπως είπε – το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους.

Η επιδείνωση του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών. Οι μετασεισμικές δονήσεις που έφτασαν τις 600 με τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ, αλλά και ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Στην Αλβανία κλιμάκιο του ΙΣΑ

Για την Αλβανία αναχώρησε η Ομάδα Άμεσης Δράσης του ΙΣΑ με σκοπό την υγειονομική υποστήριξη των περιοχών που επλήγησαν από το φονικό σεισμό. Το κλιμάκιο αποτελούν τέσσερις γιατροί – τρείς εκ των οποίων είναι χειρουργικών ειδικοτήτων .Μαζί τους μεταφέρουν υγειονομικό υλικό και φάρμακα που συγκεντρώθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ .
Το κλιμάκιο θα μεταβεί στα Τίρανα, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για να συνδράμει στη χειρουργική αποκατάσταση των τραυματιών.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα