back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άμεση κινητοποίηση της Αθήνας για την υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Διαβάστε επίσης

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα να ζητήσει εξηγήσεις για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας.

Mε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας από την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», αναφέρεται στη δήλωση του Αλέξανδρου Γεννηματά.

Ενημέρωση στην Κομισιόν

O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά τόσο με τον Κύπριο όσο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Κομισιόν και συγκεκριμένα την Εκπρόσωπο σε Θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φεντενρίκα Μογκερίνι.

Η υπογραφή Μνημονίου για τις «θαλάσσιες δικαιοδοσίες» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας ανακοινώθηκε από την Άγκυρα, μετά από επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαρράι όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι δυο άνδρες υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης, το ένα για την «Συνεργασία σε Ασφαλεια και Άμυνα» και το άλλο για τους «Περιορισμούς σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες». Αν και το δεύτερο MOU δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται, εικάζεται ότι αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλει η Τουρκία εδώ και μήνες για να επιτύχει έναντι κυρίως στρατιωτικών ανταλλαγμάτων να αποσπάσει τη στήριξη της προσωρινής Λιβυκής κυβέρνησης για να προωθήσει την πιο ακραία διεκδίκηση της εις βάρος της Ελλάδας, την «κατοχύρωση» δηλαδή θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβερνητική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική, απέναντι στις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις

Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:

– Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές πολλαπλασιάζονται ραγδαία και έχουμε φτάσει Νοέμβριο

– Η ρητορική της Τουρκίας ως προς τις ροές, το Αιγαίο και την Κύπρο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική

– Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο (που δεν τέθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους), έχουν χτυπήσει κόκκινο

– Οι παράνομες τουρκικές εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επεκτείνονται

– Η Τουρκία προβαίνει σε παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη για ελληνικές θαλάσσιες ζώνες

– Η Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο.

Ας μας πει κάποιος από την Κυβέρνηση:

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ήταν επιτυχημένη;

Η απαράδεκτη στρατηγική που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατευνασμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στο προσφυγικό, πέτυχε;

Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί η τακτική του παθητικού παρατηρητή και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα