back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού Μάχντι να παραιτηθεί

Διαβάστε επίσης

Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει τις διαδηλώσεις των Ιρακινών.

Χθες Σάββατο χιλιάδες διαδήλωσαν και απέκλεισαν δρόμους στη Βαγδάτη και στο Νότο, παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού Αντέλ Άμπντελ Μάχντι να παραιτηθεί και παρά τις εκατοντάδες των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Μάχντι, ο οποίος ηγείται για ένα χρόνο της κυβέρνησης μιας από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε πετρέλαιο, αλλά και μία από τις πλέον διεφθαρμένες, πρέπει ακόμα να μετατρέψει την ανακοίνωσή του σε πράξη, αλλά για τους διαδηλωτές, η παραίτησή του δεν θα είναι αρκετή.

Στους δρόμους από την 1η Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης, που χαρακτηρίζουν διεφθαρμένη. Περισσότεροι από 420 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε βίαιες συγκρούσεις σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με στοιχεία που συγκέντρωσε από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Την Παρασκευή ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του στο Κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας κάλεσε τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό.

Το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση Μάχντι, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά για να επισημοποιηθεί η παραίτηση θα χρειαστεί το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης του στον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί σήμερα Κυριακή.

“Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει είναι πρόθυμη να βρει την κατάλληλη εναλλακτική λύση στο συντομότερο χρονικό διάστημα επειδή η χώρα υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να αντέξει μια προσωρινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση υπουργικού συμβουλίου στη Βαγδάτη.

“Ως εκ τούτου, ζητώ από τη Βουλή να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε νέο πρωθυπουργό και σε νέα κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

“Η παραίτηση του Αντέλ Άμπντελ Μάχντι είναι μόνο το πρώτο βήμα. Μετά θα πρέπει να απολυθούν και να δικαστούν όλοι οι διεφθαρμένοι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στην πόλη Ντιγιανίγια, στο νότιο Ιράκ.

“Δεν θα φύγουμε μέχρι να έχουμε δουλειές, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα”, πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη Βαγδάτη, όπου οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα δέκα τραυματίες.

Στη Νασιρίγια, γενέτειρα του πρωθυπουργού, που έχει βιώσει αιματηρές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, χιλιάδες απαίτησαν “την πτώση του καθεστώτος” σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Στο τέλος μιας ημέρας που είχε αποτέλεσμα ακόμη 25 τραυματίες, σύμφωνα με γιατρούς, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα Κυριακή – πρώτη μέρα της εβδομάδας στο Ιράκ – θα δοθεί άδεια στους δημόσιους υπαλλήλους. Παράλληλα οι δρόμοι εισόδου στην επαρχία θα αποκλειστούν για να αποτρέψουν την άφιξη, όπως λένε οι αρχές, σαμποτέρ από άλλες περιοχές.

Από την Πέμπτη στη Νασιρίγια και στην σιιτική ιερή πόλη της Νατζάφ, επίσης, στα νότια, 68 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά και από άνδρες με πολιτική ένδυση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Νατζάφ, όπου το βράδυ της Τετάρτης διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν το ιρανικό προξενείο, πυροδοτώντας νέο κύμα καταστολής, χθες Σάββατο διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην είσοδο ενός ναού και οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος ανέφεραν η αστυνομία και διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα