back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης

Σε μια έμπρακτη κίνηση ανθρωπισμού με αποδέκτες ανήλικα προσφυγόπουλα που υποφέρουν, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε σήμερα τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, αποφασίστηκε η μεταφορά 300 παιδιών – προσφύγων στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020.

Ο Δήμος αθηναίων αξιοποιεί τις υποδομές και τις υπηρεσίες του για την παροχή άμεσης φροντίδας σε παιδιά από περιοχές με έντονες αναταραχές, που έφτασαν στη χώρα μας αναζητώντας καταφύγιο.

« Η ανθρωπιά μπορεί να μην διδάσκεται αλλά μεταδίδεται. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά η Αθήνα δυναμώνει το μήνυμα της. Να μεταδώσουμε την ανθρωπιά, τον πολιτισμό και να αγκαλιάσουμε κάθε παιδική ψυχή που υποφέρει. Είναι ο σεβασμός στον ίδιο μας τον εαυτό, τονίσε ο δήμαρχος αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, με δεδομένες τις εξελίξεις και να κατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Δήμος Αθηναίων θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, και θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων. Μετά την αναχώρηση των παιδιών, οι εγκαταστάσεις θα προετοιμαστούν έγκαιρα για την υποδοχή όλων όσοι φιλοξενούνται κάθε χρόνο στον Άγιο Ανδρέα (Ανηλίκων και ενηλίκων) με την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Τόσο τα έξοδα παραμονής των παιδιών στον Άγιο Ανδρέα όσο και τα έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων στο διάστημα αυτό αλλά και μετά την αναχώρηση τους θα καλυφθούν από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης.

Διαβεβαιώσεις Μπακογιάννη για υλοποίηση των έργων του Δήμου

Εν τω μεταξύ, την διαβεβαίωση ότι «κανένα από τα προγραμματισμένα έργα του δήμου, που εντάσσονται στο πρόγραμμα « Φιλόδημος», δεν πρόκειται να μείνει στον αέρα», έδωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αθηναίων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παρατάξεων κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Η παρέμβαση του δημάρχου έγινε σε προ ημερήσιας συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή ανησυχίες που εκφράστηκαν προηγουμένως από τον επικεφαλής της παραταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκο Σοφιανό. Ο κ.Μπακογιαννης τόνισε ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει διασφαλίσει τις αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης για όλα τα έργα του Φιλόδημου ( παιδικές χαρές, σχολεία κ.α.), ενώ μέσα στους απώτερους σχεδιασμούς του είναι η σχεδίαση ενός νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τον δήμο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για το διάστημα 2020-2023.

Η «Ανοιχτή Πόλη» για το πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος», την κατασκευή 10όροφου ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη, την τύχη του κτήματος της Πάτμου και Καραβία καθώς και το Παζάρι Ρακοσυλλεκτών έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Ανοιχτή Πόλη».

Συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη αναφορικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» τόνισε ότι η «υπονόμευσή του από τον υπουργό Εσωτερικών, δημιουργεί «τρύπα» στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ», ενώ για την κατασκευή του 10όροφου ξενοδοχείου στο οικόπεδο Πατησίων και Μάρνη υπογραμμίστηκε ότι «πρόκειται για σχεδιασμό που αλλοιώνει το αστικό τοπίο της περιοχής».

Παράλληλα, για το κτήμα της Πάτμου και Καραβία τονίστηκε από την «Ανοιχτή Πόλη» ότι «ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει τις ευθύνες της διεκδικώντας το χώρο από την ΚΤΥΠ». Τέλος, για το Παζάρι Ρακοσυλλεκτών η ίδια δημοτική παράταξη, έθεσε ζήτημα για το γεγονός ότι δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διαπαραταξιακή Ομάδα για την αναβάθμιση λειτουργίας του ΔΣ της Αθήνας

Τη δημιουργία Διαπαραταξιακής Ομάδας για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ενεκριναν πριν από λίγο τα μέλη του, κατά πλειοψηφία, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ») και με εισηγητή τον επικεφαλής του συνδυασμού Παύλο Γερουλάνο. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συμφώνησε με αυτή την πρόταση και ευχαρίστησε τον Παύλο Γερουλάνο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά « πιστεύω ότι αυτή η πρόταση μπορεί να μας πάει μπροστά».
Προηγουμένως, ο επικεφαλής της παράταξης « Αθήνα και πάλι Αθήνα» Γιώργος Βουλγαράκης, σε σύντομη τοποθέτηση του, είχε συμφωνήσει με την πρόταση του κ.Γερουλάνου για αλλαγές στον κανονισμό και στην λειτουργια του δημοτικού συμβουλίου. Με την πρόταση Γερουλάνου είχε συμφωνήσει πριν την ψήφιση της και ο αντιδήμαρχος
Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων Βασίλης Κορομάντζος, σε σύντομη τοποθέτηση του.

Προτεραιότητα η δημιουργία ελεγχόμενων χώρων χρήσης ουσιών για τα εξαρτημένα άτομα

Ο δήμαρχος Αθηναίων απάντησε στον κ. Σοφιανό και για το θέμα της πλατείας Κλάιμπερν, ζητημα που έθεσε με τον προβληματισμό ότι «σε αυτό το σημείο της Αθήνας έχει μεταφερθεί η πιάτσα των εξαρτημένων ατόμων από τις περιοχές γύρω από το Πεδιον του Άρεως».
« Η Αθήνα δυστυχώς έχει πρόβλημα με πιάτσες που μετακινούνται. Έχουμε καλή συνεργασία με υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, οφείλουμε όχι μόνο οφείλουμε να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση αλλά και στην λειτουργία των ελεγχόμενων χώρων ελεγχόμενης χρήσης ουσιών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Προηγουμένως, στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τυχόν απώλειες χρηματοδοτήσεων για υλοποίηση έργων που εντάσσονται στο προγραμμα «Φιλόδημος» και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νασος Ηλιόπουλος, με τον δήμαρχο Αθηναίων να απαντά ότι « ο Φιλόδημος έχει ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», επαναλαμβάνοντας πάλι την διαβεβαίωση ότι «κανένα έργο που αφορά τον δήμο δεν πρόκειται να μείνει στον αέρα».

« Ναι στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών αλλά με προϋποθέσεις…».

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός έθεσε και το θέμα με το παζάρι των ρακοσυλλεκτών στην Αγίας Άννης και Πολυκάρπου, στον Βοτανικό, καλώντας τον δήμαρχο Αθηναίων να δει θετικά το θέμα της αδειοδότησης τους.
Στο συγκεκριμένο θέμα απάντησε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων Βασίλης Κορομάντζος τονίζοντας ότι ήδη στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν 13 παζάρια ρακοσυλλεκτών και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. « Προσπαθούμε να βρεθεί κάποιος χώρος για όλους και ήδη έχουμε μιλήσει με κάποιους από τα σωματεία τους. Οπως για παράδειγμα από Θησείο μέχρι Ερμού όπου έχει ήδη συζητηθεί το θέμα στο ΚΑΣ. Περιμένει το ΚΑΣ από εμάς σχέδιο για να δώσει απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορομάντζος.

Κώστας Κορέλης

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα