back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν: Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά

Διαβάστε επίσης

Την Τετάρτη στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο.

Μιλώντας σε συνεργάτες του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση, ενώ σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις της χώρας μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ήδη ότι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση, αφού- όπως έχει τονίσει- “δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Την ίδια ώρα, αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν. “Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα, θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους”, ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

Το ερώτημα με ποια στρατηγική προσέρχεται στην αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημα για την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. “Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση η εξωτερική μας πολιτική δεν έχει πυξίδα”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος ζήτησε επίσης άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα