back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Επιχείρηση χριστουγεννιάτικη διακόσμηση» – Μειώσεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές

Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακά, τις ημέρες αυτές κορυφώνεται στην Αθήνα ο εορταστικός στολισμός των κατοικιών ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Πόσο όμως κοστίζει η «επιχείρηση» χριστουγεννιάτικη διακόσμηση;

Ήδη από τα μέσα του Νοέμβρη τα καταστήματα διαθέτουν τεράστια ποικιλία ειδών σε ένα εξίσου μεγάλο εύρος τιμών για όλα τα αναγκαία της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Οι καταστηματάρχες με χριστουγεννιάτικα είδη υποστηρίζουν ότι πάνω-κάτω οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια περυσινά επίπεδα, με εξαίρεση φυσικά κάποια είδη που για φέτος παρουσιάζεται πτώση στις τιμές σε ποσοστό 10%-30%.

Εξαιρούνται τα χειροποίητα είδη που οι τιμές είναι πιο υψηλές σε σχέση με πέρυσι κατά 10%-20% λόγω των αυξήσεων στα υλικά κατασκευής τους, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι Καταστηματάρχες.

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές στην αγορά των Χριστουγεννιάτικων ειδών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς οι καταστηματάρχες λόγω οικονομικής στενότητας φαίνεται ότι έχουν διατηρήσει σε πολλά είδη τις τιμές στα ίδια περυσινά επίπεδα και σε άλλες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε μειώσεις .

Τα χριστουγεννιάτικα είδη πλέον διατίθενται σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με εποχιακά είδη και φυσικά σε μαγαζιά με είδη σπιτιού και διακόσμησης.

Η μεγάλη ποικιλία των ειδών, το υλικό της κατασκευής, και κυρίως το αν πρόκειται για χειροποίητα ή βιομηχανοποιημένα είδη είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις τιμές οι οποίες πραγματικά προσφέρονται για όλα τα βαλάντια.

Όσον αφορά τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μπάλες και άλλα κρεμαστά στολίδια για τα κλαδιά, μπορούν να βρουν οι καταναλωτές είτε μεμονωμένα είτε και σε πολυσυσκευασίες των 3 έως και 100 τεμαχίων.

Οι τιμές στην κατηγορία αυτή ποικίλουν σημαντικά, καθώς τα μεμονωμένα στολίδια τιμώνται από 0,30 έως και 23 ευρώ ανάλογα με το υλικό και την τεχνοτροπία που έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή.

Οι τιμές των πολυσυσκευασιών κυμαίνονται από 1,99 έως 16,80 ευρώ, ενώ αστέρια κορυφής μπορεί κανείς να βρει από 0,99 έως και 29 ευρώ (από φυσητό γυαλί για παράδειγμα ζωγραφισμένο στο χέρι).

Ακόμη στην τοπική αγορά εντοπίσαμε ποδιές δέντρου από 2,99 – 29,90 ευρώ και φάτνες από 1,99 (κατασκευή από πεπιεσμένο χαρτί) έως και 49 ευρώ (ξύλινο σπιτάκι με πορσελάνινες φιγούρες).

Μεγάλη ποικιλία επίσης εντοπίζεται σε διάφορα χρειώδη όπως γαντζάκια και φιόγκους για τις μπάλες και τα στολίδια του δέντρου αξίας από 0,40 έως 4,99 ευρώ.

Τρέσες και γιρλάντες απλές ή ήδη στολισμένες κοστίζουν στο σύνηθες μήκος των 2,7 μέτρων από 1,50 έως και 39 ευρώ, ενώ στεφάνια εισόδου από 1,99 έως και 69 ευρώ.

Διάφορα σπρέι χιονιού μπορεί κανείς να βρει από 2,90 έως 5 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μεγάλη ποικιλία διατίθεται σε διάφορα φωτιστικά είδη.

Τα φωτάκια led για το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανάλογα με το μήκος και το πλήθος των λαμπτήρων κοστίζουν από 4,99 έως και 49 ευρώ, ενώ οι τιμές των φωτοσωλήνων εσωτερικού χώρου κυμαίνονται από 2,99 έως 30 ευρώ.

Τα δημοφιλή λαμπάκια – κουρτίνα για τον στολισμό των παραθύρων κοστίζουν από 7,99 έως 19,90 ευρώ και τα φωτεινά περιγράμματα με διάφορες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις από 14,99 έως 30 ευρώ.

Οι «φωτοκουρτίνες» και οι φωτοσωλήνες εξωτερικού χώρου κοστίζουν από 6,99 έως και 38 ευρώ, ενώ προτάσεις διακόσμησης μπορεί να βρει κανείς σε τεράστια επίσης ποικιλία και εύρος τιμών στα διάφορα άλλα διακοσμητικά είδη για το σπίτι όπως κουτιά συσκευασίας (από 0,50 ευρώ), μαγνητάκια για το ψυγείο (από 0,79 ευρώ), τραπεζομάντιλα και καλύμματα για τις καρέκλες (από 3,99 ευρώ), μαξιλάρια (από 2,90 ευρώ), κεριά (από 0,39 ευρώ), αρωματικά χώρου και ποτ πουρί (από 1,50 ευρώ), γούρια (από 4,30 ευρώ) πιάτα, πιατέλες, ποτήρια,μαχαιροπίρουνα, κούπες και άλλα γυαλικά (από 0,50 ευρώ ανάλογα φυσικά με την ποιότητα και το πλήθος των ειδών).

Ευνόητο είναι πως οι τιμές στα φυσικά δέντρα διαφέρουν ανάλογα με το ύψος και το είδος τους. Σε γενικές γραμμές οι τιμές τους κυμαίνονται από 70 ευρώ για φυσικά έλατα ενός μέτρου και μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν ανά περίπτωση τα 240 ευρώ για φυσικά δέντρα μήκους 1,80 και άνω. Με ενδελεχή έρευνα αγοράς πάντως μπορεί κανείς να βρει μικρό φυσικό δέντρο σε γλάστρα ακόμη και με 35 ευρώ.

Όσον αφορά στα μικρά ελατάκια σε κασπό που διατίθενται από φυτώρια και ανθοπωλεία, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους και όχι για στολισμό οι τιμές τους κυμαίνονται από τα 10 έως και 25 ευρώ.

Συνθετικά έλατα σε διάφορες ποιότητες, πυκνότητες, ύψη και χρώματα, μπορούν οι καταναλωτές να βρουν εύκολα στην αγορά. Το εύρος των τιμών και σε αυτό το είδος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με τα χρωματιστά δέντρα ή εκείνα που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας στη διακόσμηση να είναι κατά τι ακριβότερα. Έτσι, ένα συμβατικό πράσινο, «χιονισμένο» ή κατάλευκο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ανάλογα με το ύψος του κοστίζει από 9,99 (για δέντρο ενός μέτρου) έως και 179 ευρώ (για μήκος 1,80).

«Κι ενώ το φτηνότερο χριστουγεννιάτικο δεντράκι μπορεί να κοστίζει περίπου 10 ευρώ, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με το παραδοσιακό ελληνικό καραβάκι. Μολονότι είναι εύκολο να βρεθεί στην αγορά οι τιμές του κυμαίνονται από 75 έως και … 295 ευρώ», δήλωσε στον 9.84 η κ. Τόνια Εμμανουηλ Κοκκάκη που διατηρεί εδώ και χρόνια κατάστημα με χειροποίητα-και όχι μόνον- χριστουγεννιάτικων ειδών.

Η κ. Κοκκάκη τόνισε ότι « σε πολλά χριστουγεννιάτικα είδη παρατηρείται ήδη μείωση τιμών που φτάνει μέχρι και 30%», υπογραμμίζοντας ότι « οι καταναλωτές περιορίζονται αυτή την περίοδο σε είδη με χαμηλό κόστος ξοδεύοντας από 10-50 ευρώ για χριστουγεννιάτικα είδη ( μπάλες, φωτάκια, Άγιο Βασίληδες κ.α.).

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα