back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νίκος Κοτζιάς στον Αθήνα 9.84: “Η Τουρκία έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εμπειρίες της στη Συρία και στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ίσως αντιληπτά τα διδάγματα για τη διπλωματία μας”

Διαβάστε επίσης

2019/12/05

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο τέως ΥΠ.ΕΞ Νίκος Κοτζιάς στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο.

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

“Στη Σύνοδο του Λονδίνου ακολουθήθηκαν τυπικές διαδικασίες, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. Από τα κύρια προβλήματα του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν διαθέτει μηχανισμό επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη του και η κυβέρνηση θα πρέπει να το μελετήσει. Χρειάζονται άλλοι μηχανισμοί, ώστε να μπορούμε πούμε ότι υπάρχει ένα νόημα σε αυτό το κατασκεύασμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν το έχει θέσει όπως και άλλα μεγάλα, θεμελιακά ερωτήματα.
Και εξήγησε :”Οταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ υπήρχε ο Ψυχρός Πόλεμος με κοινό εχθρό το Ανατολικό Μπλόκ και τον υπαρκτό Σοσιαλισμό και δεν προέκυπταν σκέψεις για το τι θα γίνει μελλοντικά όταν για κάποια κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, ο κίνδυνος θα προέκυπτε όχι από κάποια κράτη εκτός ΝΑΤΟ, αλλά από μέλη του”

Ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στην Αν.Μεσόγειο, ο κ Κοτζιάς  είπε:

“…Η Τουρκία έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εμπειρίες της στη Συρία και ανησυχώ ότι πολλές πλευρές στην Ελλάδα -και κυβερνητικές- δεν έχουν αντιληφθεί τα διδάγματα τα οποία θα πρέπει να εξάγει η διπλωματία μας και τα σημεία που οφείλει να προσέξει.

Είχα ετοιμάσει το άνοιγμα της πρεσβείας μας στη Λιβύη, πήραμε βοηθητικό προσωπικό για τη φύλαξη και καλή λειτουργία της, ελήφθη απόφαση από το υπηρεσιακό συμβούλιο για το ποιοι θα τη στελεχώσουν, έγινε σοβαρή μελέτη για το κόστος των μέτρων ασφαλείας, σε συνεννόηση και με τους Ιταλούς που διαθέτουν εκεί μεγάλα αγήματα, αλλά υπήρξε εμπλοκή για το ύψος των δαπανών. Δεν κατάλαβαν ότι το κόστος ήταν πολύ μικρό σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά προβλήματα που ήταν επί θύραις. Θεωρώ ότι έπρεπε να ήμασταν ήδη εκεί για παρεμβάσεις, δεδομένης της ύπαρξης ισλαμιστών στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εκτιμώ ότι η απόφαση της Βουλής στη Βεγγάζη όσον αφορά τη συμφωνία Τρίπολης – Αγκυρας και η καταγγελία της ως παράνομη είναι υποβοηθητική για την Ελλάδα.”….

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

….”Η Ρωσία ήταν αυτονόητο ότι θα αντιδρούσε όχι λόγω της ελληνικής διπλωματίας, αλλά εξ αιτίας της γενικότερης διπλωματικής τους αντίληψης και στρατηγικής, καθώς η Μόσχα αποτελεί τον στενότερο σύμμαχο και τροφοδότη εξοπλισμών της Αιγύπτου. Επίσης, από κοινού με την Αίγυπτο και τη Γαλλία, στηρίζουν τον Χάφτερ στη Λιβύη.”.

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΞ

“Προσωπικά, δεν έκανα τουρισμό όπως άλλοι ΥΠΕΞ και βρέθηκα κατηγορούμενος ότι εκθέτω τη χώρα, κατηγορούμενος για κάτι που η Ελλάδα δεν θέλησε να κάνει εδώ και 40 χρόνια.
Συνεργάστηκα επί δύο χρόνια με τους διεθνώς καλύτερους χαρτογράφους από κοινού και με τη δική μας Ναυτική Γεωγραφική Υπηρεσία και κλείσαμε όλους τους ελληνικούς κόλπους έχοντας έτοιμο και το Προεδρικό Διάταγμα όπως και τις Γραμμές Βάσης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ζώνες μας (ΑΟΖ και Αιγιαλίτις) δεν ξεκινούν από το βάθος του Κόλπου αλλά από το εξωτερικό του σημείο. Εργάστηκα ακόμη και για την ανακήρυξη της Αιγιαλίτιδας Ζώνης με την οποία ουδείς ασχολήθηκε, ούτε ασχολείται, προφανώς λόγω της ενόχλησης κάποιων στην Αγκυρα.
Η ουσία ήταν ότι έπρεπε να προλάβουμε τις ανοησίες που κάνει η Τουρκία, η οποία από την εποχή της χούντας κινείται στη κατεύθυνση αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας και να μην μας επιτρέπει να κάνουμε χρήση τους.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ .

“Πολύ καλώς έπραξε η Λευκωσία. Οι μονομερείς προσφυγές, όταν η άλλη πλευρά δεν δέχεται να μετάσχει, αποτελούν νομικά το τελευταίο όπλο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Τουρκία επειδή δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης, παρόλο που το εφαρμόζει έχοντας κάνει ζώνες ΑΟΖ στη Βόρεια Θάλασσα, θα καταδικαστεί νομικά και ηθικά και θα αναβαθμίσει τη θέση της Κύπρου στη διεθνή διπλωματική σκηνή.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

“Είχα πεί ότι το πρώτο που πρέπει να ζητάμε -και το ζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- είναι να μην γίνεται διαπραγμάτευση παρουσία πολεμικών και ερευνητικών πλοίων στην περιοχή.
Επίσης, είναι επιπολαιότητα όταν ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ βγαίνει και λέει ότι το έβδομο οικόπεδο της Κύπρου είναι αμφίσημης ιδιοκτησίας. Δηλαδή, αμφισβητεί η ελληνική κυβέρνηση ότι η περιοχή που έχει ανακηρύξει ως ΑΟΖ η Κύπρος, της ανήκει.
Ακόμα, ο ΥΠΕΞ βγήκε και είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, αλλά συμπαραστεκόμαστε στην Κύπρο με το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διεξαγωγή σεισμολογικών ερευνών δεν είναι κάτι παράνομο αλλά κάτι που , όπως του φαίνεται, αυτό είπε, επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ συνιστά παραβίαση της ΑΟΖ ή και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ολα αυτά τα σχολιάζουν οι ξένοι, τα καταγράφουν οι Τούρκοι και θεωρούν πως είναι μια αδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ούτε καν νομικά, τα συμφέροντά μας

Σε άλλο σημείο ο κ Νίκος Κοτζιάς, είπε:

“Η Τουρκία έχει από το 1973 μία μέθοδο με την οποία κάνει πολιτική και την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς δεν την αντιλαμβάνεται. Πρώτον, εντοπίζει περιοχές, θαλάσσιες ή νησιά, που επιδέχονται αμφισβήτηση. Δεύτερον, τις “γκριζάρει”, τρίτον, παρεμποδίζει την Ελλάδα από την εκεί χρήση των δικαιωμάτων της και τέλος, υποστηρίζει πως αυτές οι περιοχές είναι δικές της, με σκοπό να μας σύρει σε διαπραγμάτευση.
Είπα ακόμη ότι δεν μπορούμε να είμαστε μοναχοφάηδες στη Μεσόγειο, αλλά η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις κυριαρχίες και τις ζώνες μας, δηλαδή να αποδεχθεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και να μην κάνει παραβιάσεις. Είμαι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι με απειλές και εκβιασμούς.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

“Αλλο ο κατευνασμός και άλλο ο διάλογος. Εχουμε τρεις πολιτικές έναντι της Τουρκίας και οι δύο εξ αυτών, απαράδεκτες.
Η πρώτη- που δεν μπορούμε να ακολουθούμε- είναι η πολιτική κατευνασμού την οποία ακολούθησαν οι μεγάλες δυνάμεις στο Μόναχο το 1935 με τους Ναζί.
Η άλλη είναι εκείνη του υπερπατριωτισμού που οδηγεί μόνο σε καταστροφές και η τρίτη και επιθυμητή πολιτική, είναι εκείνη η οποία παίρνει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων της χώρας και την ανάδειξη συμμαχιών και τότε οδηγείσαι σε ένα διάλογο με στόχους.

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

“Δεν κινδυνεύει η συμφωνία. Μόνος κίνδυνος είναι να μην υλοποιηθεί με καλή διάθεση από ελληνικής πλευράς και από εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.

 

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα