back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το δημόσιο ζητά από γιατρό 850.000 ευρώ για ιατρικό λάθος – Ανάστατοι οι γιατροί

Διαβάστε επίσης

Αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό κόσμο, καθώς νοσοκομειακός γιατρός στη Λάρισα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή ύψους 850.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορά στο 2002, όταν ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είχε αντιμετωπίσει περιστατικό, όπου ο ασθενής είχε χάσει τη ζωή του μετά από επιπλοκή. Ο γιατρός είχε καταδικαστεί για αμέλεια. Σχεδόν 17 χρόνια μετά το ελεγκτικό συνέδριο τον καλεί να καταβάλει την αποζημίωση ύψους 850.000 ευρώ που πλήρωσε το νοσοκομείο της Λάρισας στην οικογένεια του θύματος. Μάλιστα τα σχετικά έγγραφα παραδόθηκαν στον γιατρό στη Λάρισα με περιπολικό.

Για το θέμα αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δεσμέυθηκε να μελετήσει το θέμα.

Ο ΠΙΣ έχει επισημάνει ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη, με βάση την οποία καλείται ο ίδιος ο γιατρός να πληρώσει το ποσό αυτό, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής – σημειώνει ο ΠΙΣ – θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών.

Ο ΠΙΣ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο burnout που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.

Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

Το burnout είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) to έχει κατατάξει σε ειδική κατηγορία του ICD-10, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.

ΟΕΝΓΕ: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Χουλιαράκη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) διατυπώνουν τις έντονες αντιδράσεις τους ζητώντας από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο, η οποία, όπως λένε, θα οδηγήσει σε παραίτηση νοσοκομειακούς και την υποβάθμιση του συστήματος υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί υπεύθυνους τους πρώην υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ βλέπει και συμφέροντα ασφαλιστικών εταιρειών πίσω από την όλη υπόθεση.

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του. Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

-Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας.

-Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης.

ΙΣΑ: Καταστροφική για το ΕΣΥ αυτή η απόφαση

Την ίδια ώρα, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Κικίλια, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον καταλογισμό ποσού 850.000 ευρώ σε γιατρό του νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση ιατρικής αμέλειας:

“Πέραν του ότι τέτοιος καταλογισμός χωρεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, ρύθμιση που βεβαίως δεν μπορεί να τροποποιηθεί με εγκύκλιο, ο ΙΣΑ θεωρεί την ενέργεια αυτή, εφόσον πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, αδιανόητη, μοναδική και σίγουρα καταστροφική για το ΕΣΥ και τους ασθενείς”, αναφέρει στην επιστολή, για να επισημάνει:

“Ο ΙΣΑ είναι ευθέως αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες που στρέφονται κατά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ευρισκόμενοι στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πιστοποιημένων δομών, διαδικασιών και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά συχνά και της έλλειψης υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων, πασχίζουν καθημερινά για τους ασθενείς τους.

Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αφενός μεν ακόμη περισσότερους Έλληνες γιατρούς στο εξωτερικό, όπου είναι ήδη πολλοί και περιζήτητοι, αφετέρου στην άσκηση αμυντικής ιατρικής σε βάρος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές προκατόχων σας, αλλά παρακαλούμε για τις άμεσες εκ μέρους σας ενέργειες και την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους γιατρούς του ΕΣΥ”.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα