back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εμφύλιος στους γιατρούς: ΟΕΝΓΕ εναντίον ΠΙΣ & παναττική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στις 11/12

Διαβάστε επίσης

Ταλαιπωρία για τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας οργανώνει στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αθήνας από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. καλώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις 10 το πρωί στην Αίγλη Ζαππείου.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αίγλη Ζαππείου Ημερίδα Ενημέρωσης και Διαλόγου για τις «Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας», στην οποία θα παραβρεθεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφρασθεί θετικά στη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, μάλιστα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο Κολωνάκι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας «η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ.  Σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζει φιέστα στις 11/12 στην Αίγλη Ζαππείου για τις ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας και θα επιχειρήσει για λογαριασμό της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, να ντύσει με επιστημονικό μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές, να εξωραΐσει τις ΣΔΙΤ και να μας πείσει για τα οφέλη και την αναγκαιότητά τους».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι θα βγουν κερδισμένοι, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Κερδισμένη θα βγει μία μερίδα επιχειρηματιών εντός και εκτός των νοσοκομείων που θα ωφεληθούν από τα νομιμοποιημένα φακελάκια και την επέκταση της μπίζνας με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ιατρικούς τουρισμούς και τη σύνδεση των νοσοκομείων με ιδιώτες.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς που  θα αναγκάζονται να δίνουν  νόμιμα ή νομιμοποιημένα φακελάκια άλλοτε στις κερδοσκοπικές άλλοτε στις μη κερδοσκοπικές (δημόσια νοσοκομεία – ΝΠΙΔ) επιχειρήσεις υγείας, να ακριβοπληρώνουν αν και εφόσον έχουν, για υπηρεσίες που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα υγείας.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, συνολικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το ομολογεί άλλωστε η ηγεσία του ΠΙΣ ότι οι προτάσεις της σηματοδοτούν το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων. Το ομολογεί όταν   «διεκδικεί» υποκριτικά να «διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζόμενων…»!

Απόδειξη οι προτάσεις του Ινστιτούτου του ΠΙΣ:

«…Σε αυστηρώς πλήρες ωράριο («Strict full time») υποχρεούται και δικαιούται (!!!) να είναι μόνο το διευθυντικό στρώμα – το οποίο δεν αποτελεί παραπάνω από 25% του συνολικού πληθυσμού των γιατρών – και αφορά σε εκείνους που προορίζονται για Κλινικοί Καθηγητές ή Ακαδημαϊκοί Καθηγητές.

Όσο για τη διεθνή εμπειρία που αξιοποιούν για να μας πείσουν για τα ΣΔΙΤ, αδιάψευστος μάρτυρας για το εφιαλτικό τοπίο που θα επικρατήσει είναι το  περιβόητο NHS, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας. Να τι λένε τα στοιχεία από τις επίσημες κρατικές ιστοσελίδες της Βρετανίας:

 «Τα ράντζα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τη διετία 2015-16, σχεδόν 475 χιλιάδες ασθενείς ξεπέρασαν τις 4 ώρες αναμονής στα επείγοντα. Χιλιάδες εγχειρήσεις αναβάλλονται λόγω έλλειψης κρεβατιών. Ρεκόρ  ο αριθμός των καρκινοπαθών που περιμένουν πάνω από 2 μήνες την έναρξη της θεραπείας τους… Στην 5ετία 2011-2016, 15 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι από το αναμενόμενο, γεγονός που με βάση τα στατιστικά των νοσοκομείων συσχετίζεται ολοφάνερα με την έλλειψη γιατρών. Οι ελλείψεις αυξάνονται διαρκώς και στο λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Σε συνθήκες υποστελέχωσης, το 50% του προσωπικού εργάζεται απλήρωτες υπερωρίες για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες”», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα