back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Διαβάστε επίσης

“Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας” για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

Έκανε λόγο για “ένα άκυρο έγγραφο το οποίο η Άγκυρα βάφτισε «συμφωνία» με τη Λιβύη”, το οποίο δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί το έγγραφο είναι παράνομο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη.
“Μπορεί χθες, στην τουρκική Βουλή, να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους. Αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο. Αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη”, τόνισε χαρακτηριστικα.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Αθήνα και σημείωσε: “Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ τις έντονες επιφυλάξεις του -να το πω πιο απλά την κάθετη διαφωνία του- για τη συμφωνία την οποία υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπογραφεί καμία συμφωνία η οποία να θέτει στο τραπέζι της συζήτησης τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αναδεικνύει το γεγονός ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μία κυβέρνηση με αρραγές εθνικό μέτωπο που μπορεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τελικά η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει εν τη γεννέσει της. Και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε αυτό να το κάνουμε πράξη”

Το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Τέλος, υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα «και είμαι σίγουρος -υπογράμμισε- ότι η Ευρώπη θα σταθεί απολύτως ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας».
Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της και το ίδιο πρέπει να κάνει η Τουρκία αλλά και η Ευρώπη, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξί ότι σύντομα θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με : την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, την πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη της χώρας μας , το ζήτημα του επιμερισμού των προσφύγων και την αλλαγή του καθεστώτος του Δουβλίνου.

Επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδειο έχει πέντε ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων, ανακούφιση των νησιών, ελεγχόμενα κέντρα, γρήγορες επιστροφές. προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
Ο κ. Μηυοτάκης άσκησε πάντως κριτική στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας “απρεπείς και διχαστικές” τις δηλώσεις πριν την συνάντηση με τον κ. Ερντογαν. “Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή! Λυπάμαι! Και η ιστορία της παράταξής μου, αλλά και το προσωπικό μου ήθος, δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Θα σταματήσω εδώ. Θα πω μόνο τούτο: Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εθνική στιγμή, ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι, ειλικρινά, αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος”, τόνισε.

Το φολολογικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα για να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές”.
“Το νομοσχέδιο μπορεί εύκολα να αποδοθεί και με δύο ουσιαστικά: «Φρένο» στις επιβαρύνσεις και «γκάζι» στην ανάπτυξη”, πρόσθεσε, ενώ με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε για 250.000 οικογένειες, άσκησε σκληρη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:

“Ας σταματήσει αυτό το παραμύθι της σύγκρισης. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές είχα δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για τον απλούστατο λόγο ότι αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει το χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό το οποίο κάνατε. Και παρότι είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε προσθετη δημοσιονομική δυνατότητα για το 2019 παραταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά”.

“Θέλω, όμως, να είμαι για ακόμα μία φορά και από αυτό το βήμα απόλυτα ειλικρινής. Τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, ενίοτε μπορεί να είναι και κομματικά ωφέλιμα -αν και στη δική σας περίπτωση δεν είδα να σας βοηθούν ιδιαίτερα. Είναι όμως πρόσκαιρα. Εμείς το λέγαμε τότε, το λέμε και τώρα. Γι’ αυτό και εμείς δεν κρύβουμε ότι επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Επενδύοντας όχι μόνο στο πολιτικό παρόν αλλά στο μέλλον της χώρας. Και όπως λέει η παροιμία, αντί να μοιράζουμε σποραδικά λίγα ψάρια προτιμούμε να μαθαίνουμε τον κόσμο να ψαρεύει. Αυτή είναι η δική μας συνολική αντίληψη για την πρόοδο”, πρόσθεσε.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Απάντηση στον Κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

“Αυτός που προκειμένου να γίνει Πρωθυπουργός δεν δίστασε να αξιοποιήσει κατά κόρον τα εθνικά μας θέματα για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο.

Αυτός που μας κατηγόρησε ότι δώσαμε βήμα στον Τούρκο Πρόεδρο όταν τον προσκαλέσαμε στην Αθήνα και απαντήσαμε δημόσια στον αναθεωρητισμό του.

Αυτός που άφηνε τους βουλευτές του να δηλώνουν ότι πιστεύουν τον Ερντογάν και όχι τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας για το θέμα των 8 αξιωματικών.

Αυτός που, τέλος, έκανε σημαία του το διχασμό στη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει λίγες ψήφους.

Αυτός, λοιπόν, που τα έκανε όλα αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Αντί λοιπόν να παριστάνει τον θιγμένο, ας απαντήσει επί της ουσίας σε έστω ένα από τα καίρια ζητήματα που έχει θέσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έχει χρέος να κάνει, όταν διαπιστώνει έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο”

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα