back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Persona non grata ο Λίβυος πρέσβης – Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Στο υπουργείο Εξωτερικών μετέβη σήμερα το πρωί ο πρέσβης της Λιβύης, όπου του γνωστοποιήθηκε ότι είναι πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα.

“Η συμφωνία αποτελεί ωμή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και άλλων γειτονικών χωρών. Είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελεσματα” σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο υπουργος σε ανακοίνωση του είπε πως σήμερα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης όπου ενημερώθηκε ότι θα απελαθεί. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Η απόφαση απέλασης αποτελεί έκφραση δυσαρέσκειας από την ελληνική πλευρά προς τη λιβυκή καθώς δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαν συμφωνηθεί. “Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διμερών σχεσεων” κατέληξε ο υπουργός. Στις 12 Δεκεμβρίου άλλωστε στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης που χαρακτήρισε παράξενο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβυης καθώς οι δυο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ έληξε το τελεσίγραφο με το οποίο είχε κληθεί να καταθέσει το κείμενο του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ο Λίβυος ομόλογός του, Σαλέχ Ίσσα Γκουαϊντέρ. Το ραντεβού οριστικοποιήθηκε σήμερα κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Τασούλας.
Να σημειωθεί ότι το λιβυκό κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ δεν έχει αναγνωρίσει τη συμφωνία με την Τουρκία για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε πρόσφατα η -αναγνωρισμένη από τη Δύση- λιβυκή κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Απαράδεκτη η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή είναι απαράδεκτη. «Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», είπε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα