back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προς επίσχεση οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε επίσης

Σε διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προσανατολίζονται οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί, καθώς είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Αύγουστο.

Το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό και απαιτείται παρέμβαση από το υπουργείο Υγείας, για την επίλυσή του.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε καθορίσει πως οι οικογενειακοί γιατροί που θα έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα αμείβονταν αρχικά με πάγια αντιμισθία (1.800 ευρώ) και στη συνέχεια θα υπέγραφαν σύμβαση με βάση τον πληθυσμό που καλύπτουν (πληθυσμός αναφοράς).

Ο πληθυσμός αυτός ορίστηκε στα 2.250 άτομα για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς και στα 1.500 άτομα για τους παιδιάτρους. Ελάχιστοι, ωστόσο, γιατροί κατόρθωσαν να καλύψουν τον συγκεκριμένο αριθμό. Μεσοσταθμικά, κάθε γιατρός καλύπτει σήμερα πληθυσμό 600 έως 1.000 ατόμων.

Η εξέλιξη αυτή μείωσε τις απολαβές των γιατρών στο μισό της πάγιας αντιμισθίας ή και παρακάτω.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε τη διαδικασία υποβολής τιμολογίων από τους γιατρούς, μέχρι να κάνει τον επανυπολογισμό.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο και στο διάστημα αυτό οι γιατροί μένουν απλήρωτοι. Με τη συμπλήρωση σχεδόν πέντε μηνών, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ταλαιπωρία και κόστος στους ασφαλισμένους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας και στη διοίκηση του Οργανισμού, με την οποία προειδοποιεί για την επικείμενη κινητοποίηση των γιατρών.

Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι γιατροί διαμαρτύρονται έντονα προς τον συνδικαλιστικό τους Φορέα, ζητώντας τη διευθέτηση του προβλήματος που προέκυψε από την μη πληρωμή τους:

“Συγκεκριμένα, εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2019 η έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών εκ μέρους των γιατρών, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης – εντολής της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.

Ως αποτέλεσμα, οι συμβεβλημένοι οικογενειακοί ιατροί συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να αμείβονται και χωρίς να γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Παρέχουν, εκτός από τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις, και τον πανάκριβο εξοπλισμό του ιατρείου τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και είναι αναγκαίο να πληρώνονται με συνέπεια”.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί την πολιτική ηγεσία και τον Οργανισμό να ξεκινήσει άμεσα η ροή πληρωμών, με ενημέρωση της διαδικασίας προς τους ενδιαφερομένους. Καταλήγει, δε, την επιστολή του ως εξής:
“Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της και σας ενημερώνουμε ότι, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, θα επανέλθουμε με τα απαραίτητα νομικά μέτρα, με σοβαρό το ενδεχόμενο της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού”.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα