back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Δεινοθήριο της Λέσβου στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Ένα ταξίδι στο παρελθόν του Αιγαίου μέσα από τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών αλλά και εντυπωσιακοί απολιθωμένοι κορμοί σεκόιας, τα μεγαλύτερα δέντρα που έζησαν στη Γη, από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, εκθέτονται στην Αθήνα στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση με τίτλο «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαΐου 2020. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα ευρήματα του Απολιθωμένου δάσους ως εργαλείο ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

«Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων για την κλιματική αλλαγή μέσα από τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ρόλο τους ως δεικτών κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα» λέει, στον Αθήνα 9.84, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας» μας εξηγεί ο κ. Ζούρος, «δείχνουν ότι μια κλιματική αλλαγή στο παρελθόν πριν από περίπου 20 εκατομμύρια  χρόνια στο Αιγαίο, όταν δημιουργήθηκε το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, είχε σαν συνέπεια την απώλεια περίπου του 60% της βιοποικιλότητας των φυτών και των ζώων που εκείνη τη εποχή ζούσαν στην περιοχή του Αιγαίου και δεν κατόρθωσαν να επιβιώσουν στην συνέχεια. Σκεπτόμενοι λοιπόν και προβάλλοντας αυτά τα αποτελέσματα στο μέλλον μπορούμε να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή για το μέλλον του πλανήτη και όλων μας».

  • «Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να επιβιώσει με το αποτέλεσμα μιας κλιματικής αλλαγής που μπορεί να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα όπως αυτές του παρελθόντος;
  • Μπορούμε να αντέξουμε το 40% ή το 60% της βιοποικιλότητας των φυτών και των ζώων, που σήμερα μας δίνουν την τροφή και αποτελούν βασικό παράγοντα για την επιβίωση του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο;

«Αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός και ελπίζουμε μέσα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της έκθεσης θα κατορθώσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες για την κλιματική αλλαγή αλλά και για την διατήρηση και διάσωση όλων αυτών των τεκμηρίων της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου

Πρόκειται για το ακριβές πρόπλασμα Δεινοθηρίου σε φυσικές διαστάσεις, το οποίο διαθέτει ηχητικά εφέ και κίνηση και κατασκευάσθηκε με βάση στοιχεία  από τα οστά και την οδοντοστοιχία του ζώου τα οποία αποκαλύφθηκαν εδώ και μία 10ετία στην περιοχή του Γαβαθά.

Οι σεκόιες

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος, που επικρατούσε στην Αιγηίδα (η ενιαία ξηρά, που κάλυπτε το Αιγαίο πέλαγος και μεγάλο μέρος της τωρινής ηπειρωτικής Ελλάδας) πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Info

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά τις πρωινές ώρες για σχολικές και μαθητικές ομάδες όλων των ηλικιών, καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμόζονται κάθε φορά στο ηλικιακό και μαθησιακό επίπεδο.

Για το γενικό κοινό η έκθεση λειτουργεί απογευματινές ώρες, Τετάρτη έως Παρασκευή 17.00-20.00 και Σαββατοκύριακα από 11.00-20.00 (πλην των επίσημων αργιών). Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, ενώ ξεναγήσεις πραγματοποιούνται  καθ’ όλη την διάρκεια της από την γεωλόγο του Μουσείου κα Ολγα Τσαλκιτζή.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα