back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καγιανάς ή στραπατσάδα με ξυνομυζήθρα

Διαβάστε επίσης

Τα αυγά έχουν την τιμητική τους στην καθημερινότητά μας και οι πάσης φύσεως ομελέτες επίσης. Ένα κατ εξοχήν εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο πρόχειρο φαγητό, είναι ο καγιανάς ή στραπατσάδα.

Στην Πελοπόννησο που είναι καταγωγή μου, το λέμε καγιανά και το φτιάχνουν μόνο με ντομάτα και αυγά, ενώ τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν τυρί φέτα.
Εδώ στην Κρήτη, την δεύτερη πατρίδα μου, την λένε στραπατσάδα και την φτιάχνουν με ντομάτα, κολοκυθάκι και λίγη θρυμματισμένη φέτα.
Εμείς σήμερα θα την φτιάξουμε μόνο με αυγά και κρητική ξυνομυζήθρα.

Θα χρειαστούμε ντομάτες για τρίψιμο, αυγά, λάδι, λίγο θυμάρι, αλατοπίπερο και φυσικά ξυνομυζήθρα.
Σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε πλέον κρητική ξυνομυζήθρα.
Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς, ανάλογα με το πόσα άτομα είστε.
Βάζουμε λοιπόν μέσα σ ένα βαθύ τηγάνι τις ντομάτες τριμμένες, και τις αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά.
Όταν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμες οι ντομάτες, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο, αφού βεβαίως ρίξουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και τ αφήνουμε ακόμη για δέκα λεπτά, να μελώσουν.
Το αλάτι με μέτρο, αν και η ξυνομυζήθρα δεν είναι τόσο αλμυρή όσο η φέτα.
Ρίχνετε την ξυνομυζήθρα θρυμματισμένη, τ ανακατεύετε λίγο να ενσωματωθούν και αμέσως μετά, τα αυγά χτυπημένα.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε … ανακατεύουμε σιγά σιγά, με σεβασμό, μέχρι να ψηθεί τελείως το αυγό και έτοιμη η στραπατσάδα.
Συνοδεύεται με μια ωραία πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμάκι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα