back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Χωρίς καθαρό νικητή η τηλεμαχία Τζόνσον-Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

Υποδειγματική ήταν η συμπεριφορά των δύο πολιτικών στην τελευταία τηλεμαχία πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, εκτιμά η Laura Kuenssberg του BBC.

Στο ντιμπέιτ έλλειψαν λεκτικές εκρήξεις μεταξύ των δύο αντιπάλων και οι θορυβώδεις διακοπές από την πλευρά του κοινού.

Η αντιπαράθεση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ασφαλώς σε αυτήν αναφάνηκαν έντονες διαφοροποιήσεις.

Δεν προέκυψαν όμως “πυροτεχνήματα” ή τεράστια λάθη. Και οι δύο αρχηγοί παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους όπως τις έχουν προβάλλει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κουράσθηκε να επαναλαμβάνει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά – “μόνο εάν αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ”.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανειλημμένα τόνισε ότι στόχος του είναι η ανακοπή της λιτότητας και η αύξηση των δημοσίων δαπανών – “για να καλυτέρευση η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων”.

Πάντως μολονότι δεν είχαμε “εκπλήξεις” η χθεσινή τηλεμαχία μπορεί τελικά να επηρέασε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Αλλά η πορεία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας έχει λίγο πολύ διαμορφωθεί. Από την αρχή στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί έχουν σταθερό προβάδισμα με τους Εργατικούς να προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά.

Η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αλλάξει το σκηνικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τόρις μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. H διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι μεγάλη και στην πολιτική πάντα υπάρχουν εκπλήξεις , σημειώνει η Laura Kuenssberg.

Οι αντιδράσεις στον τύπο

Ο απόηχος της τηλεμαχίας Τζόνσον – Κόρμπιν που φιλοξένησε το BBC1 και μεταδόθηκε χθες το βράδυ κυριαρχεί στις εφημερίδες του Σαββάτου.

Για τη Sun το αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν όταν ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε την ουδέτερη στάση που κρατάει ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο θέμα του Brexit. Σύμφωνα με την Daily Mirror, o Κόρμπιν “στρίμωξε” τον Τζόνσον όταν η διαμάχη περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS). Η Daily Telegraph είναι της άποψης ότι το ντιμπέιτ που διάρκεσε μια ώρα αποδείχθηκε τελικά “βαρετό”.

Ο ιστότοπος PoliticsHome θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος φάνηκε να είναι επιφυλακτικός επαναλαμβάνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της κονταρομαχίας με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος το μήνυμα με το οποίο εγκαινίασε πριν περίπου τρεις εβδομάδες την προεκλογική εκστρατεία των Τόρις – Let’s get Brexit done – “Ας τελειώνουμε με το Brexit”.

Δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι στη χθεσινή τηλεμαχία κερδισμένος στα σημεία είναι ο κ. Τζόνσον ενώ με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης το κοινό φαίνεται να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Κόρμπιν.

“Επρόκειτο για μια αρκετά μονότονη διαμάχη στην οποία οι δύο αντίπαλοι προτίμησαν να κρατήσουν μια επιτηδευμένη στάση”, γράφει η HuffPost UK.

Οι Times αναφέρουν ότι “γνωστές προσωπικότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης” επέκριναν τηλεοπτικούς σταθμούς για – “την υστερική τους συμπεριφορά στην προσπάθεια να πείσουν τους αρχηγούς των κομμάτων να δώσουν συνεντεύξεις”.

Ο Μπόρις Τζόνσον υπογραμμίζει στην εφημερίδα Daily Mail ότι η χώρα – “στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας έχει να κάνει την πιο δύσκολη επιλογή των τελευταίων δεκαετιών”. Παράλληλα τονίζει στην εφημερίδα ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να είναι το φαβορί της κούρσας για την Ντάουνινγκ Στριτ. “Έχω μάθει το μάθημα μου από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2017 και δίνω τη μάχη για κάθε μια ψήφο” , επισημαίνει.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Mail σημειώνει επίσης ότι – “όταν με ερωτούν οι ψηφοφόροι εάν μπορούν να με εμπιστεύονται το αίμα μού ανεβαίνει στο κεφάλι επειδή το κοινοβούλιο ήταν αυτό που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αθετήσει την υπόσχεσή της για το Brexit”.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα