back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Τσιάρας: Ανακαθορίζονται οι οργανικές θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων

Διαβάστε επίσης

To μείζον θεσμικό ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και η ταχύτητα απονομής της ,βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων- παρεμβάσεων των αρμοδίων που διατυπώθηκαν το πρωί της Κυριακής από το βήμα της 35ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ‘Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε ) , που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (Δ.Σ.Α).

Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. , αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ζήτησε από όλους να στηρίξουν το ζήτημα αυτό, «που αφορά όλους μας και την επιβίωση της Δημοκρατίας».

«Αν χάσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη δεν θα έχει κανένα λόγο η Δημοκρατία», τόνισε η κυρία Ζαΐρη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Ζαΐρη επισήμανε ότι κάποιοι συνάδελφοί της ευθύνονται, γιατί έχουν αντιληφθεί λανθασμένα το ρόλο τους, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν τα δικαστικά ζητήματα να γίνονται δημόσιο θέαμα και ακρόαμα».

Αναφερόμενη η κ. Ζαΐρη στο θέμα των νέων Κωδίκων – του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – τόνισε ότι «έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στον εισαγγελικό κλάδο» επισημαίνοντας όμως ότι “για να είναι αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία χρειαζόμαστε επαρκείς υποδομές “.

Παρόντες στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ε.Ε.Ε. ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτριος Βερβεσός, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών των Διοικητικών Δικαστηρίων Κωστάκης Δημήτριος.

Στην ομιλία του μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης , Κ. Τσιάρας δεσμεύτηκε για την αύξηση των οργανικών θέσεων τόσο στον δικαστικό, όσο και τον εισαγγελικό κλάδο, που είναι ένα από τα αιτήματα του δικαστικού σώματος ,καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. «Ο καθορισμός των νέων οργανικών θέσεων θα γίνει και θα γίνει άμεσα, μετά από ενδελεχή επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες και των δύο βαθμών, και των δύο κλάδων», τόνισε ο κ. Τσιάρας . Και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν την Ελληνική κοινωνία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, ανοίκειες, μικροκομματικές σκοπιμότητες που πληγώνουν την ανεξαρτησία των θεσμών και προσβάλλουν την ανεξαρτησία των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών, μάλιστα σε όλες αυτές τις υποθέσεις, η εκτελεστική εξουσία, δεν διαθέτει ούτε ρόλο, ούτε λόγο».

Απευθυνόμενους στους εισαγγελικούς λειτουργούς ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, βρισκόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού.Και αναλαμβάνουμε κοινή αποστολή στην ίδια πλευρά της ιστορίας, προκειμένου να επιταχύνουμε την απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών, χωρίς την παραμικρή υπαναχώρηση έναντι όσων αντιμάχονται το κοινό καλό, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κράνης επισήμανε ότι σε βάθος χρόνου καλούμαστε να δούμε τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στον νέο Ποινικό Κώδικα. «Κι εγώ έχω διαφωνήσει με αρκετές τροποποιήσεις που έχουν γίνει, ωστόσο υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις. Πρόθεση όλων είναι απαιτούμενος σεβασμός και για όλα απαιτείται χρόνος», είπε ο κ. Κράνης.

Ο Εοσαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι ναι μεν είναι βαρύ το έργο των εισαγγελέων, αλλά ο Ελληνικός λαός απαιτεί όχι μόνο ορθή, αλλά και ταχεία Δικαιοσύνη.

Ακόμη, πρότεινε μια σειρά μέτρων για την καλύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την επιτάχυνσή της.

Η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αφού αναφέρθηκε στο κράτος Δικαίου επισήμανε ότι οι επιμέρους διαφορές για τα θέματα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, προσέθεσε, η εικόνα που δίνουμε το τελευταίο διάστημα δεν τιμά τη Δικαιοσύνη, είναι σαν να μιλάμε σε μεσημεριανές τηλεοπτικές εκπομπές. Εκεί, ο ρόλος των Ενώσεων είναι καθοριστικός.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για του δικηγόρους είναι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων βάλει εξόφθαλμα κατά της δικαστικής προστασίας και φέρνει τον οικονομικά αδύναμο πολίτη σε δύσκολη θέση.

Από την πλευρά των κομμάτων χαιρετισμό απηύθυναν ο Διονύσιος Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτριος Μάντζιος (ΚΥΝΑΛ), Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), όπως επίσης χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων.

Μ. Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα