back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία : Την ύστατη μάχη για την ψήφο δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Διαβάστε επίσης

Σε ανοικτή επιστολή ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον υπογραμμίζει ότι η εκλογική διαδικασία της επόμενης Πέμπτης θα είναι “ιστορικής σημασίας” και ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν “εάν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά”.
Για τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι “μια ευκαιρία για την ελπίδα”. Στο μήνυμα του προς το εκλογικό σώμα ο Τζέρεμι Κόρμπιν τονίζει ότι το κόμμα του έχει “το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναμόρφωση της χώρας των τελευταίων δεκαετιών”.
Τέσσερις μέρες απομένουν να ανοίξουν οι κάλπες και τα σημαντικότερα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του βρετανικού λαού προβάλλουν τα εξής :
Συντηρητικό κόμμα – Επιλογή των αιτούντων να μεταναστεύσουν με βάση το σύστημα διαλογής (points system) που εφαρμόζεται στην Αυστραλία .
Εργατικό κόμμα – Δωρεάν φροντίδα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη και αύξηση των σχετικών κονδυλίων κατά £10 δισεκ. έως το 2023-2024.
Κόμμα Φιλελευθέρων Δημοκρατών – Δημόσιες επενδύσεις ύψους £50 δισεκ. για έργα υποδομής εκτός Λονδίνου.

Μπόρις Τζόνσον: “Ψήφος για να προχωρήσουμε μπροστά”

Στην επιστολή του που δημοσιεύει η Mail on Sunday , ο Μπόρις Τζόνσον επισημαίνει ότι αυτές οι εκλογές θα διαμορφώσουν τις επόμενες δεκαετίες και παροτρύνει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα ώστε την επομένη των εκλογών να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση που – “θα πραγματοποιήσει το Brexit , θα θέσει τέλος στην αβεβαιότητα και θα επιτρέψει στη Βρετανία να προχωρήσει μπροστά”.
Ο κ. Τζόνσον θέλει η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις 12 Δεκεμβρίου να επικεντρωθεί στην προσπάθεια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Βασική προτεραιότητα θα είναι η διάθεση σημαντικών κονδυλίων για τη δημόσια υγεία NHS) και η διατήρηση του κόστους ζωής σε χαμηλά επίπεδα.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο Sky News ο κ. Τζόνσον αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα υποβάλλει την παραίτησή στην περίπτωση που το κόμμα του δεν πετύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
Στη Mail on Sunday ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι εάν το κόμμα του δεν πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία τότε το αποτέλεσμα θα είναι “μια εφιαλτική συμμαχία μεταξύ των Εργατικών και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος”.

Τζέρεμι Κόρμπιν: “Ψήφος για την παροχή βοήθειας στους έχοντες ανάγκη”

To Εργατικό κόμμα δεσμεύεται εάν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση να παράσχει βοήθεια για τη φροντίδα των ηλικιωμένων στις οικογένειες των οποίων τα νεότερα μέλη ακόμη εργάζονται και συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το σχέδιο των Εργατικών προβλέπει £6 δισεκ. επιπλέον στις δαπάνες για την κοινωνική μέριμνα οι οποίες κάτω από μια κυβέρνηση Εργατικών υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο επίπεδο των 26 δισεκ. την περίοδο 2020-2021.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Εργατικό κόμμα από τον Απρίλιο του 2017 , 9.290 άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια από τις δημοτικές αρχές για την κάλυψη δαπανών που αφορούσαν την φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας.
“Ο κ. Τζόνσον δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το Brexit ή να εκπληρώσει οποιαδήποτε άλλη προεκλογική του εξαγγελία”, υπογράμμισε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
“Μια νίκη για το Εργατικό κόμμα είναι νίκη για τη νοσοκόμα, τον συνταξιούχο, τον φοιτητή , τον υπάλληλο , τον μηχανικό … Έφθασε η ώρα για αλλαγή”, τόνισε ο Κόρμπιν.
Την Παρασκευή ο υπουργός των Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης Τζον ΜακΝτόνελ υπογράμμισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να γίνουν συμφωνίες με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα εάν οι Εργατικοί κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Tζο Σουίνσον: “Ψήφος για την ανάπτυξη της περιφέρειας”

“Το πρόγραμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών προβλέπει τη γεφύρωση των διαφορών σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές επενδύσεις μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας” , επανέλαβε η ηγέτης του κόμματος Τζο Σουίνσον.
“Οι Τόρις και οι Εργατικοί δεν μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις υποσχέσεις τους για αύξηση των δημοσίων δαπανών με το κόστος του Brexit. Υπογράφουν επιταγές που δεν έχουν αντίκρισμα” , σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Eντ Ντέιβι.
“Η κάθε ψήφος για το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών είναι ψήφος για να σταματήσει το Brexit ώστε να γίνουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών σε όλη τη Βρετανία για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων ανισοτήτων” , πρόσθεσε ο κ. Ντέιβι.

Τι γράφει ο τύπος της Κυριακής

Τέσσερις μέρες έχουν απομείνει για να ανοίξουν οι κάλπες και ο Observer μας ενημερώνει ότι κορυφαία στελέχη του Εργατικού κόμματος , του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος – “έκαναν έκκληση την 11η ώρα”- στους ψηφοφόρους που στρέφονται κατά των Τόρις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση της τακτικής ψήφου ώστε το Συντηρητικό κόμμα να μην έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τη Sun on Sunday 10.000 ψηφοφόροι στις εκλογικές περιφέρειες όπου κανένα κόμμα δεν είχε πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2017 – “κρατούν στα χέρια τους το πεπρωμένο του Brexit”.
Επώνυμες προσωπικότητες που διακρίθηκαν στον στίβο της πολιτικής μπορεί να είναι οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών , γράφει η εφημερίδα The Sunday Times. Κινδυνεύουν να μην εκλεγούν ο σημερινός πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον , η ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον και οι πρώην υπουργοί Ντέιβιντ Γκόουκ και Ντομινίκ Γκρίβς.
Σε άρθρο του που δημοσιεύει η Sunday Telegraph o πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ισχυρίζεται ότι – “μια κυβέρνηση Εργατικών θα είναι καταστροφή για τη Βρετανία”.
Στη Sunday Express ο πρωτεργάτης της εκστρατείας Leave EU , ο επιχειρηματίας Αρόν Μπάνκς , συνιστά στον ηγέτη του Κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ , να στηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον και τους Τόρις και να μη διακινδυνεύσει – “το Κοινοβούλιο να στραγγαλίσει το Brexit”.
Με την αρθρογραφία τους στις Κυριακάτικες εφημερίδες οι αρθρογράφοι προσπαθούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.
Η Sunday Telegraph που υποστηρίζει σταθερά τους Συντηρητικούς θεωρεί ότι οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους “να που ΝΑΙ στο Brexit και να απορρίψουν ολοκληρωτικά την πολιτική του μίσους που επαγγέλλεται το Εργατικό κόμμα”.
Για τον Observer στις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης θα δοθεί η δυνατότητα στο εκλογικό σώμα – “να αποδυναμώσει έναν επικίνδυνο τσαρλατάνο όπως είναι ο Μπόρις Τζόνσον”. H εφημερίδα σε άρθρο γνώμης μολονότι υπογραμμίζει την απέχθεια της στον αντισημιτισμό στους κόλπους του Εργατικού κόμματος που – “ακόμη δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν” – και για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον (2010-2015) – “μια κυβέρνηση που εφάρμοσε φρικτές πολιτικές” – συνιστά στους εκλογείς να στηρίξουν – “τους προοδευτικούς υποψηφίους που επιδιώκουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit”.
Για τη Mail οn Sunday , η ψήφος υπέρ του Μπόρις Τζόνσον θα επιτρέψει στη χώρα – “όχι μόνο να ξεπεράσει αυτή την ιστορία με το Brexit αλλά και να προχωρήσει στην οικονομική ανάκαμψη”. Ταυτόχρονα – “θα απαλλάξει το Εργατικό κόμμα από τη σημερινή του ηγεσία”.
Οι Sunday Times είναι της γνώμης ότι οι αναγνώστες της εφημερίδας – “έχουν καθήκον να κρατήσουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την Ντάουνινγκ Στριτ”. “Πολλές από τις αδυναμίες του πρωθυπουργού είναι ορατές … πολλοί όμως από τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκλογή του κ. Κόρμπιν στην πρωθυπουργία ελλοχεύουν κάτω από την επιφάνεια” , προσθέτει η εφημερίδα.
Κατά τη Sunday Express , υπάρχει το ενδεχόμενο με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Ντάουνινγκ Στριτ – ” να ξεκινήσει μια νέα σκοτεινή εποχή, που να τροφοδοτείται από το μαρξιστικό δόγμα και τον διαβρωτικό εξτρεμισμό”.
Η Sunday Mirror που συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά το Εργατικό κόμμα επισημαίνει ότι – “μολονότι η παραδοσιακή εκλογική πελατεία του κόμματος έχει αποδυναμωθεί λόγω Brexit , στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου οι ψηφοφόροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η λιτότητα θα επιδεινωθεί κάτω από μία κυβέρνηση Συντηρητικών”.
Την ίδια άποψη εκφράζει και η εφημερίδα Sunday People που καλεί τους Βρετανούς ψηφοφόρους στις εκλογές της επόμενης Πέμπτης – “να ψηφίσουν την ελπίδα” – υποστηρίζοντας το Εργατικό κόμμα.

Βύρων Καρύδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα