back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ηφαιστειακή έκρηξη – μέτριας ισχύος κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών – σημειώθηκε σήμερα στο ηφαίστειο Ουακατάνε, στο νησάκι Γουάιτ, σε μικρή απόσταση (σχεδόν 50 χιλιόμετρα) από τις ανατολικές ακτές του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας.

Το νησάκι αποτελεί μαγνήτη για πολλούς ξένους τουρίστες. Όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν, περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως τουρίστες – βρίσκονταν «πάνω ή γύρω» από το ηφαίστειο Ουακατάν την ώρα της έκρηξης. «Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι 100 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο νησάκι ή γύρω από αυτό. Ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους αγνοούνται», είπε, κάνοντας επίσης λόγο για «τραυματίες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

«Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον λίγη ώρα μετά την έκρηξη.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν πληροφορίες για περίπου 20 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε για μείωση του ποσοστού μετανάστευσης αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν διάκειται εν γένει εχθρικά απέναντι στο να επιτρέπεται σε ξένους να δουλεύουν και να ζουν στη Βρετανία.

«Οι αριθμοί θα μειωθούν επειδή θα μπορούμε να ελέγξουμε το σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News. «Αυτό που νομίζω ότι δεν είναι σωστό είναι να έχουμε μια προσέγγιση που είναι ανεξέλεγκτη και δεν έχει περιορισμούς σε αυτό».

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε για μια προσέγγιση που θα στηρίζεται στα μόρια για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί, πρόσθεσε, θα είναι η μείωση της μετανάστευσης ανειδίκευτων, ενώ θα υπάρχει περιθώριο για αυτούς που έχουν υψηλή ειδίκευση και τους άλλους εργαζομένους που θα θέλουν να πάνε στη Βρετανία.

«Δεν διάκειμαι εχθρικά απέναντι στην μετανάστευση. Είμαι οπαδός του να επιτρέπεται στους ανθρώπους να έρχονται σε αυτήν τη χώρα και το θεωρώ φανταστικό αν έχουν ταλέντα και θέλουν να κάνουν πράγματα και να φτιάξουν τις ζωές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μπορούν να συμβάλλουν στη χώρα μας», κατέληξε.

Στις 14 εκατοστιαίες μονάδες (από τις 9 πριν από μία εβδομάδα) διευρύνθηκε το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Good Morning Britain του τηλεοπτικού σταθμού ITV, τα ευρήματα της οποίας θα μεταδοθούν σήμερα.

Βάσει της δημοσκόπησης, οι Τόρις συγκεντρώνουν το 45% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν το 31% (–2%) εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Πέμπτη στη Βρετανία.

Τα αποτελέσματα είναι στρογγυλοποιημένα από το ινστιτούτο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.012 ψηφοφόρων από την 5η ως την 7η Δεκεμβρίου.

Ανοιχτή στην επανεξέταση των προγραμματισμένων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση, πλην όμως επιχειρεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και οι όποιες ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν από κοινού. Αυτό επίσης είναι ένα από τα θέματα.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δει μέσω των προγραμματισμένων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δήλωσε ότι το νέο σύστημα που προκάλεσε εθνικές απεργίες θα εισαχθεί σταδιακά και θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του κοινού.

«Είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω τη μεταρρύθιση για το συνταξιοδοτικό και θα συζητήσω με τον κόσμο τις ανησυχίες του», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche». «Εάν δεν προχωρήσουμε σοβαρά και μεθοδικά τώρα, κάποιος άλλος θα το κάνει βάναυσα αύριο», πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ Μαρτίνες ωστόσο, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, απάντησε ότι θα δώσει μάχη μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης.

«Αφήστε τον πρωθυπουργό να ακούει την λαϊκή οργή. Αφήστε τον να λέει ότι μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ άποψη. Αφήστε τον να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε λέγοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού «δεν έχει τίποτα καλό».

Για τέταρτη ημέρα σήμερα παρέλυσε το σύστημα δημόσιων μεταφορών στη χώρα καθώς τα συνδικάτα στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας SNCF και στο σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP συνεχίζουν την απεργία τους.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν μια δεύτερη διαδήλωση για την Τρίτη έπειτα από την πρώτη που πραγματοποίησαν στο Παρίσι την Πέμπτη όταν 65.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα και 806.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με αποκλίσεις όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις παροχές. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι το σχέδιό του για ένα καθολικό απλοποιημένο σύστημα θα είναι δικαιότερο, ωστόσο πολλοί διαφωνούν.

Στο Παρίσι θα παιχτεί σήμερα η δεύτερη πράξη της νέας παράστασης που δίνεται γύρω από το Ουκρανικό Ζήτημα, όπως αναφέρει σήμερα το Politico, στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Είχε προηγηθεί η πρώτη, τον Σεπτέμβριο, με την καταρχήν συμφωνία για τη θεσμοθέτηση ενός «ειδικού καθεστώτος» το οποίο θα διέπει την περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Πρωταγωνιστές στο σκηνικό το οποίο θα στηθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και επίτιμη καλεσμένη την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, θα είναι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Των δύο χωρών, δηλαδή, που καλούνται να πουν τα μεγάλα και δύσκολα «ναι» ή «όχι» στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζει το FBI την επίθεση στη ναυτική βάση της Πενσακόλα στη Φλόριντα, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο δράστης, ο υποσμηναγός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας ενήργησε μόνος.

Κατά την επίθεση, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των ερευνών του FBI σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε εάν ενήργησε μόνος του ή ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου», δήλωσε η Ρέιτσελ Ροχάς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Το FBI εργάζεται «με την υπόθεση ότι αυτό ήταν τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε. Οι ερευνητές ανακρίνουν τους Σαουδάραβες φοιτητές που εκπαιδεύονταν μαζί με τον δράστη της επίθεσης στη βάση.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ύποπτος ήταν μέλος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος βρισκόταν στη βάση στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στόχος του οποίου ήταν η ενίσχυση των δεσμών με τους ξένους συμμάχους. Σύμφωνα με το FBI, πρόκειται για τον δεύτερο υποσμηναγό Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι, 21 ετών.

Ένας βοηθός σερίφη πυροβόλησε θανάσιμα τον δράστη, δήλωσαν οι αρχές, δίνοντας τέλος στη δεύτερη αιματηρή επίθεση σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα. Λίγο αργότερα, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να δεσμευτεί για την υποστήριξη της χώρας του στην έρευνα.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Σαουδάραβας αξιωματικός είχε προβάλει κάποια βίντεο με μαζικές δολοφονίες σε ένα πάρτι το προηγούμενο βράδυ της επίθεσης.

Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, εκπαίδευση, είναι το τρίπτυχο, στο οποίο επενδύει η νέα Κομισιόν στην Αφρική. Κυρίως όμως επιδιώκει να ανακτήσει χαμένο έδαφος στις οικονομικές σχέσεις, όπου τα πρωτεία διατηρεί η Κίνα.

Κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, εκπαίδευση, είναι το τρίπτυχο, στο οποίο επενδύει η νέα Κομισιόν στην Αφρική. Κυρίως όμως επιδιώκει να ανακτήσει χαμένο έδαφος στις οικονομικές σχέσεις, όπου τα πρωτεία διατηρεί η Κίνα.

«Επέλεξα την Αφρική ως το πρώτο ταξίδι μου εκτός Ευρώπης. Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα για το ότι η Αφρική και η Αφρικανική Ένωση στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας είναι πολύ σημαντικές». Είναι δηλώσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, της νέας προέδρου της Κομισιόν, στο πομπώδες κτήριο της Αφρικανής Ένωσης στην έδρα της, την Αντίς Αμπέμπα. Νυχτερινή πτήση από την Ευρώπη προς την Αιθιοπία, 17 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων και μετά νυχτερινή πτήση πίσω στις Βρυξέλλες. Η φον ντερ Λάιεν έχει ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση ή για επαφές με απλούς πολίτες. Το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας είναι βαρύ, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Κορυφής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα