12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ν. Δένδιας: Παράγοντας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα ζητήματα που δημιουργούνται «από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης» παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί και σε αυτή την περίπτωση στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Ο κ Δένδιας χαρακτήρισε «χρήσιμη πρώτη ευκαιρία» τη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στη διάρκεια του προγεύματος, που παρέθεσε με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αλλά και 20 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης της Ε.Ε αλλά και τις ευρωπαϊκές προοπτικές των δύο γειτονικών μας χωρών, ο κ Δένδιας επεσήμανε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται «ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

«Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πέτσας: Προσδοκούμε σε καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. «να είναι στο τραπέζι των Ευρωπαίων εταίρων μας η τουρκική προκλητικότητα, ώστε να καταδικάζεται αναλόγως» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει την Τρίτη στις 13:30, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτική με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα συζητηθούν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις, ενώ το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει Συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Νωρίτερα, το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε πρόγευμα εργασίας με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας. Στη διάρκεια της συνάντησης και με τη συμμετοχή 20 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα