12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες» του David Foster Wallace

Διαβάστε επίσης

Οι «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες» του David Foster Wallace είναι μια συλλογή ιστοριών αποδόμησης του σύγχρονου αμερικανικού τρόπου ζωής, της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών διασημοτήτων, της ιδιότυπης πολιτισμικής γεωγραφίας του σεξισμού και των αντρικών προτύπων και κυρίως μια ειρωνική, σαρκαστική ματιά στον φαλλοκεντρισμό, ως σύστημα παραγωγής εξουσίας.

Οι ιστορίες παρεμβάλλονται ανάμεσα σε μια διασπορά τεσσάρων συνεντεύξεων με απαίσιους άνδρες, αυτών που δανείζουν και τον τίτλο στη συλλογή των κειμένων, συνεντεύξεων που δεν φέρουν κανένα κλασικό χαρακτηριστικό του είδους: λείπουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις ξεπερνούν συχνά τη λογική ή την ανθρώπινη ανοχή στο κακό : «Το μόνο που λέω είναι ποιοι είμαστε εμείς για να πούμε ότι το να υποστείς αιμομιξία ή κακομεταχείριση ή βαναυσότητα ή οτιδήποτε απ’ αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα και τις θετικές του πλευρές για ένα ανθρώπινο πλάσμα» δηλώνει απαντώντας σε μια από τις ανύπαρκτες ερωτήσεις ένας συνεντευξιαζόμενος.

Βεβαίως ο συγγραφέας δεν θέλει να κανονικοποιήσει όλη αυτή τη βία. Ούτε οι ήρωές του είναι μόνον απαίσιοι άντρες. Όλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά στο ιδιότυπο, συχνά πολύπλοκο γλωσσικό του σύμπαν, αναζητούν, εντός ενός κατακερματισμένου κόσμου και με τον ίδιο πιασμένο στον ιστό της κατάθλιψης έως τέλους, αντίδοτο στην ανθρώπινη μοναξιά και την αλλοτρίωση.

Όπως γράφει στο επίμετρο, ο μεταφραστής του Wallace στα ελληνικά, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο συγγραφέας «μιλάει πάντα, μες στους ιδιοφυώς κατασκευασμένους γλωσσικούς του λαβυρίνθους, για πράγματα μισολησμονημένα, για διαθέσεις λοιδωρημένες από τον ταχύπλοο νεοκυνισμό, για αρετές κακοποιημένες από παντού, μιλάει για συμπόνια, κουράγιο, εμπιστοσύνη, αλληλοπεριχώρηση, και, ναι, ας το επαναλάβουμε, για αγάπη».

Οι Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άντρες του David Foster Wallace σε μετάφραση και επίμετρο του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κριτική.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα