back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έρχονται οι άμισθοι αντιδήμαρχοι

Διαβάστε επίσης

Ρύθμιση με την οποία προβλέπεται ο ορισμός του άμισθου αντιδημάρχου, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι δήμαρχοι να διευκολυνθούν σε κάποιες θέσεις – κλειδιά που χρειάζονται εξειδικευμένα στελέχη.

Ο αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων θα αναλογεί στο ένα – τρίτο των θέσεων που έχει ο κάθε δήμος, ενώ θα έχουν τις αρμοδιότητες που θα τους δίνει ο εκάστοτε δήμαρχος.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο σκούπα που έχει καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή προστίθεται νέα παράγραφος στο αρ.59 του Καλλικράτη. Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους Δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον Αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου Αντιδημάρχων. Δηλαδή η Αθήνα μπορεί να αυξήσει σε 10 τους αντιδημάρχους της από τους 8 που είναι σήμερα. Ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία Αντιδημάρχων θα είναι άμισθη, δεν θα δικαιούται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής.

Και επειδή, ως γνωστόν, ο κανόνας είναι ότι σε κάθε Δήμο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών εξαρτάται από τον αριθμό των Αντιδημάρχων του Δήμου, το ΥΠΕΣ εισάγει σχετική εξαίρεση.

Το κατατεθέν άρθρο αναφέρει πως ο αριθμός των άμισθων Αντιδημάρχων δεν θα προσμετράται για τον υπολογισμό των Ειδικών Συμβούλων – Συνεργατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Υπουργοί υπογράφουν ότι σκοπός της ρύθμισης είναι «η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» και πως οι Αντιδήμαρχοι αυτοί θα «υπηρετούν τιμητικά». Οι αρμοδιότητες τους καθώς κα η θητεία τους θα ορίζεται με απόφαση δημάρχου και θα θεωρούνται ισότιμοι με τους σημερινούς αντιδημάρχους. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τους δήμους για την εύρεση εξειδικευμένων στελεχών για συγκεκριμένα αντικείμενα που χρειάζονται επιπλέον γνώσεις καθώς ο άμισθος αντιδήμαρχος δεν είναι απαραίτητο και είναι και δημοτικός σύμβουλος.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα