back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ασφάλεια στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης.

Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα»

«Υπήρξε κοινή αντίληψη ότι υπάρχει κοινό ενιαίο μέτωπο έναντι της Τουρκίας», είπε εξερχόμενος ο Άγγελος Συρίγος βουλευτής της ΝΔ .

«Εκφράσθηκε η αποφασιστικότατα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση αλλά και την ισχύ να αντιμετωπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε από την πλευρά του ο Κώστας Γκιουλέκας.

Στο ΕΣΕΠ  συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο και Ολλανδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη ρητή καταδίκη της κίνησης Άγκυρας – Τρίπολης, αλλά και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Ανάλογη δήλωση και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.”Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα”, τόνισε.

«Με τη συμφωνία με τη Λιβύη δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά της χώρας μας», δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικό τηλεοτικό δίκτυο.

Πρόσθεσε ότι με βάση τη συμφωνία, «οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας».

«Τα χέρια της Ελλάδας είναι δεμένα. Αυτό τους τρελαίνει», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Προανήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο ενώ χαρακτήρισε, «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Αθήνα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα των πράξεών της».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα