back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορική συνεδρίαση – Μήνυμα ενότητας η συναίνεση στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων

Διαβάστε επίσης

«Η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική, απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα. Με το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στην κατοχυρωμένη συνταγματική πρόνοια να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του απόψε στη Βουλή.

«Ήταν μια νίκη του κοινοβουλευτισμού. Είμαι ευχαριστημένος γιατί θα πλησιάσουμε τις 300 ψήφους. Κάνω έκκληση τελευταίας στιγμής στο κόμμα που δεν θα ψηφίσει, να αναθεωρήσει τη στάση του», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι διατάξεις που θα ψηφιστούν ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία.

Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.

Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.

Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.

Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα αλλά για διευκόλυνση όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

«Διαφορετικά, αντί να κάνουμε ένα έστω σημαντικό βήμα μπροστά θα υποχωρούσαμε δύο βήματα πίσω στο όνομα του άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Τώρα έχουμε ένα νόμο, έστω και με εκπτώσεις», υπογράμμισε.

«Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη.

«Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας.

«Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι’αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα