back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι επιστολές πρός τον ΟΗΕ στο επίκεντρο της συνάντησης Κ.Μητσοτάκη με Πάιτ

Διαβάστε επίσης

Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση ως ευρωπαϊκή χώρα, στον πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα».

Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με Πάιατ

Το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή, καθώς και για τη δέσμευσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποτελεί για τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιτ η επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ντόναλντ Τραμπ. «Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλία. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και επανέλαβε ότι ακολουθήθηκε πολιτική αδράνειας και κατευνασμού, με την προσδοκία ότι δεν θα αυξηθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

“Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων”, γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Παρασκευή. “Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι” τονίζει η εφημερίδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα