back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Απορριπτέα και άκυρη» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Διαβάστε επίσης

«Απορριπτέα και άκυρη» χαρακτήρισε τη συμφωνία της  Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ίσα, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, τόνισε ότι εμείς «ως Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθήσει να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης». Ζήτησε δε, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να λειτουργήσουν μαζί ως μια ομάδα για την ακύρωση της συμφωνίας – συνθήκης, ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας του, το 90% του εδάφους της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του λιβυκού στρατού και της λιβυκής Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Λίβυος ομόλογός του θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη τη συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι χαίρεται ιδιαιτέρα που ο κ. Σαλέχ Ίσα είπε ότι τα μεμοράντα μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, είναι άκυρα και κενά περιεχομένου αλλά και ανεφάρμοστα που θέτουν σε αστάθεια τη χώρα του και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Δένδιας: Θα βοηθήσουμε για την ειρήνευση στη Λιβύη

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση του από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

«Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία, τα μεμοράντα τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Σαλαμέ και αυτό το δηλώσαμε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την  ετοιμότητα μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη», προσέθεσε.

Δημήτρης Ράντος – Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα