back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουμουτσάκος: Ενισχυτικό για τις ελληνικές θέσεις το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Απολύτως ενισχυτικό για τις ελληνικές θέσεις, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στη “Στάση των 2” με τον Αρη Τόλιο, έκανε λόγο για πολιτικό μήνυμα με σαφή νομική διάσταση. “Διαμορφώνεται ένα ισχυρό αποτρεπτικό διπλωματικό περιβάλλον απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες και στην απόπειρα να διαμορφωθούν διεθνή δεδομένα στην περιοχή ” είπε και σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε πως η συμφωνία Αγκυρας -Τρίπολης είναι παράνομη, χαρακτηρίζοντας τη θέση αυτή «καθαρή νομική θέση της ΕΕ, η οποία αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος του ΟΗΕ».

Αναφορικά με το που μπορεί να οδηγήσει -στην πράξη-η ευρωπαική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κ Κουμουτσάκος εκτίμησε πως στο εύλογο διάστημα που απαιτείται για την επιβολή τους, η Τουρκία θα μπορούσε να αντιδράσει. Ωστόσο, όπως είπε “δεν μπορεί εύκολα να αγνοήσει το γεγονός ότι ισχυρές χώρες του κόσμου θεωρούν παράνομη τη συμφωνία με την Τρίπολη.”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει μετά την Πρωτοχρονιά έρευνες στην περιοχή ανατολικά της Κύπρου, ο κ Κουμουτσάκος απήντησε ότι δεν το υποτιμά και ότι το θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, δεν μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της βούλησης και της στρατηγικής της Τουρκίας.
“Δεν θα δεχόμουν την υπερδραματοποίηση και την υπερβάλλουσα ανησυχία, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ο Ερντογάν έχει μια συγκεκριμένη άποψη, δείχνει ότι κάνει αυτά που λέει και δεν αποτελεί γραφικότητα το σχέδιο περί γαλάζιας πατρίδας” είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι η αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά .

Ο κ Κουμουτσάκος σημείωσε η ίδια Ελλάδα έχει αποτρεπτική ισχύ και στο πλευρό της σειρά παραγόντων διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος και εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν θα διαβεί το κατώφλι ανοχής της ελληνικής δημοκρατίας».

Για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Για την παρατηρούμενη διστακτικότητα από ελληνικής πλευράς όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη είπε ότι υπάρχει συνολική επιφύλαξη της Αγκυρας, η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.
“Αποψη όλων των κυβερνήσεων που έχουν εμπλακεί σε διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία από το 2002 είναι ότι προτάσσεται η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η προσφυγή στη Χάγη. Ομως,προυποτίθενται μακρές συνομιλίες, συνυποσχετικό ώστε να καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο της κρίσης, όπως και το θέμα της βάσης δικαίου. Το καίριο όμως ερώτημα είναι τι θα γίνει αν η Τουρκία, όπως πράττει από το 1996, επιχειρήσει να διευρύνει το αντικείμενο της κρίσης του Διεθνούς Δικαστηρίου εντάσσοντας και τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, θέτοντας δηλαδή θέμα αμφισβήτησης σκληρής εθνικής και εδαφικής ελληνικής κυριαρχίας.Εκεί δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε.” είπε ο κ Κουμουτσάκος.

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό και την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε: “Η συμφωνία υπάρχει και πρέπει να τηρηθεί. Ομως η συνεχής ροή από τουρκικής πλευράς, δείχνει απροθυμία εκρίζωσης των δικτύων διακινητών”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα