back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βρετανία-εκλογές: «Ισχυρή νέα εντολή» σε Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα της κάλπης των χθεσινών εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία εξασφαλίζουν όπως όλα δείχνουν  νέα, «ισχυρή εντολή» στους συντηρητικούς, όπως είπε και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας  δήλωσε πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε – όπως αναμενόταν από τους περισσότερους – τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας». «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Σύμφωνα με exit polls, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών , εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 191 έδρες.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Παραίτηση Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την διαφαινόμενη, συντριπτική, ήττα στις βρετανικές εκλογές, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει στην ηγεσία των Εργατικών.

Με την ήττα να καταγράφεται ως την χειρότερη μετά το 1935, ο ηγέτης του κόμματος στις δηλώσεις του τα ξημερώματα, είπε πως θα συνεχίσει να ηγείται για ένα χρονικό διάστημα του κόμματος, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς τόνισε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών στις επόμενες εκλογές.

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/tzeremi-kormpin-den-tha-igitho-stis-epomenes-ekloges

Άλμα της στερλίνας μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Με βάση τις πληροφορίες επί του αποτελέσματος του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά. Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το έξιτ πολ αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.

«Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προτρέπει τα μέλη των Συντηρητικών να «γιορτάσουν» το αποτέλεσμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll που δίνει στη συμπολίτευση ευρεία νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες και τον αριθμό εδρών που χρειάζεται στη Βουλή για να ολοκληρώσει το Brexit τον επόμενο μήνα.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, όπου το Συντηρητικό Κόμμα κατήγαγε σύμφωνα με τα έξιτ πολ σαρωτική νίκη στην αναμέτρηση που διεξήχθη χθες Πέμπτη — έκβαση που εάν επαληθευτεί θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση — αλλά στάθηκαν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση, την επίτευξη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο μετά το Brexit ως τα τέλη του 2020.

«Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Τα έξιτ πολ δίνουν στο Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον καθαρή πλειοψηφία 86 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων των συνολικά 650 εδρών.

Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως εάν επαληθευτεί αυτή η συμφωνία ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.

«Εάν (το αποτέλεσμα) αυτό επιβεβαιωθεί (…) μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εφαρμόσει αυτό που είπε, ότι δηλαδή το Μπρέξιτ θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το ΗΒ να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.

Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι Τόρις αποσπούν έδρες-προπύργια των Εργατικών, πετυχαίνοντας τον στόχο τους στα Μίντλαντς και στη βόρεια Αγγλία

Τον στρατηγικό στόχο του να «σπάσει» το αποκαλούμενο «κόκκινο τείχος» στις εκλογικές περιφέρειες στα Μίντλαντς, στην βόρεια Αγγλία και στην Ουαλία, κερδίζοντας προπύργια των Εργατικών εδώ και δεκαετίες, δείχνει μεταξύ άλλων το exit poll της εταιρίας Ipsos Mori για τα αποτελέσματα της κατανομής των εδρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Με βάση τις πληροφορίες επί του αποτελέσματος του exit poll, οι Εργατικοί φέρονται να χάνουν περιφέρειες-κλειδιά: Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Στοκ ον Τρεντ, Μπλάιθ Βάλεϊ κ.ά.

Χαρακτηριστικό ως προς τις απώλειες του Εργατικού κόμματος σε αυτές τις περιοχές είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες εκλογικές περιφέρειες παραμείνουν στα χέρια του κόμματος (Νιούκαστλ, Σάντερλαντ), παρατηρείται μετακίνηση ψήφων προς τους Τόρις κατά ποσοστό 11%.

Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το έξιτ πολ αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.

Brexit: οι επόμενοι σταθμοί μετά τις βρετανικές εκλογές

Ακολουθούν οι ημερομηνίες των επόμενων μεγάλων σταθμών στη μακρά και κοπιώδη διαδικασία του Brexit μετά τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το έξιτ πολ.

— 13 Δεκεμβρίου: μια νέα κυβέρνηση
Αν τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων η οποία δίνει το Συντηρητικό Κόμμα νικητή με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Μπόρις Τζόνσον θα πάει κατ’ ευθείαν στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να πάρει και πάλι πρωθυπουργική εντολή από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ.

— 17 Δεκεμβρίου: νέα σύνοδος του κοινοβουλίου
Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων θα επιλέξουν τον «speaker» τους (πρόεδρο). Κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεώσουν τη θητεία του Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος είχε εκλεγεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευταίας κοινοβουλευτικής συνόδου ως διάδοχος του Τζον Μπέρκοου.
Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των 650 βουλευτών.

— 19 Δεκεμβρίου: η ομιλία της βασίλισσας
Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι τις εκλογές, θα ανακοινώσει γρήγορα το νομοθετικό χρονοδιάγραμμά του με την ομιλία της βασίλισσας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η βασίλισσα θα διαβάσει τον κατάλογο των νομοθετικών κειμένων που ο Τζόνσον ελπίζει να θέσει σε εφαρμογή στη διάρκεια τελετής ενώπιον της μη αιρετής άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων.
Δεδομένου ότι η προηγούμενη ομιλία της βασίλισσας ήταν τον Οκτώβριο και εξαιτίας της εγγύτητας των Χριστουγέννων, προβλέπεται ένα πιο ελαφρύ πρόγραμμα, χωρίς βασιλικά διάσημα ούτε ιππικό.

— 31 Ιανουαρίου: Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία, θα επιδιώξει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε από το κοινοβούλιο η συμφωνία διαζυγίου, την οποία διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει μια ήπια έξοδο.

— 1η Ιουλίου: καταληκτική ημερομηνία για ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου
Μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλθει σε μια μεταβατική φάση στην οποία οι σχέσεις της με τους 27 θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η προθεσμία αυτή πρέπει να επιτρέψει στα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα σχέση όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να θελήσει να παρατείνει αυτή την περίοδο για ένα ή δύο χρόνια, όμως οφείλει να ενημερώσει την ΕΕ για το σχετικό αίτημά του πριν από την 1η Ιουλίου.

— 31 Δεκεμβρίου: τέλος της μεταβατικής περιόδου
Πρόκειται για το τέλος των δεσμών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως υπήρξαν επί 47 χρόνια. Χωρίς νέα συμφωνία ή παράταση της μεταβατικής περιόδου, το εμπόριο και οι μεταφορές, μεταξύ άλλων, κινδυνεύουν με μεγάλες αναταράξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα