14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Με αντίθετες διαπιστώσεις ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020

Διαβάστε επίσης

Με εκ διαμέτρου αντίθετες διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «υποδέχθηκαν» τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τις ομιλίες των δύο πρώτων γενικών εισηγητών ,παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ τα έδρανα ήταν σχεδόν γεμάτα από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Μανούσος Βολουδάκης
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης,τόνισε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα σηματοδοτήσει την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Παρατηρώντας τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, σχολίασε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, χωρίς ταυτόχρονα να επέρχεται πραγματική μείωση δαπανών σε κανένα τομέα πολιτικής». Επίσης, ο κ. Βολουδάκης, απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναβιώσουν την κοινοβουλευτική παράδοση,που θέλει να δίνουν θετική ψήφο στις αμυντικές δαπάνες ,ασχέτως εάν διαφωνούν με τον προϋπολογισμό.

Κατερίνα Παπανάτσιου
« Βαθιά ιδεοληπτικό και νεοφιλελεύθερο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, λέγοντας οι χαμένοι θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων , των μισθωτών και των αγροτών.
Όπως ανέφερε, «είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κατευθύνει τα χρήματα του δημοσιονομικού χώρου στα νομικά πρόσωπα και τους μεγαλοκεφαλαιούχους, εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Κώστας Σκανδαλίδης
Την άποψη ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 ,θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,αφού διαπνέεται από την ίδια αντίληψη και τις ίδιες επιλογές,εξέφρασε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού, παρατήρησε ότι «τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα είναι αυτά που στηρίξουν για ένα ακόμη δύσκολο χρόνο ,τη επίτευξη του πλεονάσματος των 7 δις ευρώ.

Νίκος Καραθανασόπουλος
«Άδικο, αντιλαϊκό και ταξικό», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό , ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι αποτελεί εργαλείο αναδιανομής από τους λιγότερο φτωχούς στους περισσότερο πλούσιους.
Σύμφωνα με τον γενικό εισηγητή του ΚΚΕ , «η σκληρότητα του προϋπολογισμού φαίνεται από τη δίαθεση μικρότερου κονδυλίου για τις συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη μείωση των δαπανών για τη Υγεία , τη στιγμή που τα νοσοκομεία καταρρέουν».

Βασίλης Βιλιάρδος
Έλλειψη οράματος ,οικονομικού σχεδιασμού και αναπτυξιακής κατεύθυνσης, διέκρινε στον προϋπολογισμό, ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Κρίτων Αρσένης
«Ανελεύθερο, μνημονιακό και με ταξικό πρόσημο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα