back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντινούπολη: Συνάντηση Ερντογάν – Φάγεζ αλ-Σάρατζ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, εάν αυτός το ζητήσει. Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.

Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.

Στο κοινοβούλιο η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία

Η τουρκο-λιβυκή στρατιωτική συμφωνία κατατέθηκε χθες το βράδυ στο τουρκικό κοινοβούλιο. «Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις «άλλες χώρες» να σταματήσουν τις επεμβάσεις στην Λιβύη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην χώρα να αποκαταστήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα.

«…έχουμε την ικανότητα (να επέμβουμε στην Λιβύη), αλλά δεν το έχουμε κάνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ -Σίσι, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ νεολαίας στο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους «εθνικούς στρατούς» στην Λιβύη, αναφερόμενος στον Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

Α. Σάλεχ: «Θα ζητήσω την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρρατζ

«Η κυβέρνηση του Σάρρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου κ. Αγκίλα Σάλεχ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σάλεχ επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα