back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία : O Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται μέρος της ευθύνης για την εκλογική ήττα

Διαβάστε επίσης

O Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του Εργατικού κόμματος για την οδυνηρή ήττα στις γενικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Στις εφημερίδες The Observer και Sunday Mirror ο κ. Κόρμπιν αναγνωρίζει την οικτρά αποτυχία του κόμματος και αναλαμβάνει μέρος της ευθύνης.
Ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίζεται ότι το κόμμα του κατέβαλε το τίμημα για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα του Brexit. H πολιτική αυτή από ορισμένους θεωρήθηκε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ των Remainers και των Leavers ενώ σε άλλους δόθηκε η εντύπωση ότι το κόμμα επεδίωκε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Αλλά ο κ. Κόρμπιν υπεραμύνεται και των αποφάσεών του. Για την ήττα επικρίνει το πολιτικό σύστημα που είναι “ασταθές από τότε που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση”- , τα μέσα ενημέρωσης που τον πολέμησαν και την “ανεντιμότητα” του Μπόρις Τζόνσον.

“Είμαι υπερήφανος για την προεκλογική εκστρατεία”
Στην ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύει η Daily Mirror o αρχηγός των Εργατικών δέχεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα ισχυρό πλήγμα για όλους αυτούς – “για τους οποίους υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη χώρα”.
“Λυπάμαι που ηττηθήκαμε και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό” , υπογραμμίζει ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο κ. Κόρμπιν όμως επιμένει ότι – “είμαι υπερήφανος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος που προσέφερε μήνυμα ελπίδας στους ψηφοφόρους”.
Παράλληλα στην επιστολή που δημοσιεύει η Μirror, ο κ. Κόρμπιν τονίζει ότι – “το κόμμα είναι αποφασισμένο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων που μας εγκατέλειψαν”.
Στις εκλογές το λεγόμενο “κόκκινο τείχος” των Εργατικών στην Κεντρική και Βόρεια Αγγλία κατέρρευσε , με τους Τόρις να σημειώνουν σημαντικές νίκες σε εκλογικές περιφέρειες που μέχρι την περασμένη Πέμπτη και για πάρα πολλά χρόνια η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στήριζε τους υποψηφίους του Εργατικού κόμματος.

“Άλλαξαν οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης”
Στον Observer ο Τζέρεμι Κόρμπιν υποστηρίζει ότι η μάχη που έδωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – “άλλαξε τους όρους του παιγνιδιού” – και ότι το εκλογικό μανιφέστο του κόμματος θεωρείται πλέον ότι ήταν – “ιστορικής σημασίας”.
“Είμαι υπερήφανος επειδή το μήνυμα μας κατά της λιτότητας και της ανισότητας και οι προτάσεις μας για τον εταιρικό φόρο και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής από το εκλογικό σώμα και έδωσαν νέα χαρακτηριστικά στην πολιτική αντιπαράθεση” , είπε ο κ. Κόρμπιν.
“Εν τούτοις” , πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών , “δεν υπάρχει μαγική λύση για να ξεπεραστεί η καχυποψία πολλών ψηφοφόρων”.
H βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μάργκαρετ Χοντζ που επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια του κ. Κόρμπιν και στον τρόπο άσκησης της ηγεσίας από αυτόν έσπευσε να απορρίψει την εκτίμηση του αρχηγού των Εργατικών για τα αίτια της οδυνηρής ήττας – τη μεγαλύτερη που υπέστη το Εργατικό κόμμα από το 1935.

“Έχουμε χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους”
Την ίδια στιγμή δύο στελέχη του κόμματος – η Λίζα Νάντι (Lisa Nandy) και η Τζες Φίλιπς (Jess Phillips) – έμμεσα φάνηκαν να δείχνουν ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συμμετοχή στη διαδικασία διαδοχής του κ. Κόρμπιν, εφόσον αναμένεται ο ηγέτης των Εργατικών να υποβάλλει την παραίτησή του στις αρχές του νέου έτους.
Στον Observer η κ. Φίλιπς απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους να προσχωρήσουν στο Εργατικό κόμμα και – “να προσπαθήσουν να το αλλάξουν”. Η κ. Φίλιπς σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα στη Βρετανία είναι της γνώμης ότι – “οι Εργατικοί δεν είναι καλύτεροι από τους Συντηρητικούς”.
Από τη μεριά της η κ. Νάντι τονίζει ότι το κόμμα – “έχει χάσει την επαφή με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που θέλει να εκπροσωπεί”.
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να γίνουν συνομιλίες που θα προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου ηγέτη του Εργατικού κόμματος. Η κεντρική επιτροπή του κόμματος κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει την τελική της απόφαση σε ειδική συνάντηση που θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, 2020.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα