back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Φρανκφούρτη ο Μητσοτάκης – Συνάντηση με Λαγκάρντ

Διαβάστε επίσης

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, οι στόχοι που θέτει ο προϋπολογισμός του 2020, αλλά και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Φρανκφούρτη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο θέμα των πλεονασμάτων στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σημειώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι τα υψηλά πλεονάσματα έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η κ. Λαγκάρντ θα υιοθετήσει και ως επικεφαλής της ευρωτράπεζας τις θέσεις που είχε υπό την ηγεσία της για το ζήτημα αυτό το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, συστήνοντας πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπεται σήμερα.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού ουσιαστικά αναιρεί τις υποθέσεις βάσει των οποίων έγιναν οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους εταίρους, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τόσο υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το ζήτημα θα τεθεί μέσα στο 2020 ώστε να υπάρξει μείωση από το 2021.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα