Search

e-Nable: Πρόσθετα μέλη άνω άκρων με τρισδιάστατη εκτύπωση

298

Με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας δημιουργούν πρόσθετα μέλη άνω άκρων και προσφέρουν τις βοηθητικές συσκευές σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη. Με τρισδιάστατη εκτύπωση δίνουν νέες δυνατότητες σε ανθρώπους σε άτομα χωρίς δάκτυλα ή μέρους του χεριού τους.

Ο e-Nable Greece είναι  ο ελληνικός κρίκος μίας παγκόσμιας αλυσίδας (e-Nable) και προσφέρει τις προσθετικές συσκευές δωρεάν σε όποιον την χρειάζεται βάση των εξειδικευμένων αναγκών του.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2018 και η ομάδων των εθελοντών αποκτά οντότητα και έχει τεθεί υπό την σκέπη του προγράμματος Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

«Είμαστε  χαρούμενοι που συμμετέχουμε στο  Social Dynamo το οποίο μας έχει ήδη βοηθήσει αρκετά για να αναπτύξουμε την στρατηγική μας και να ορίσουμε τις προτεραιότητές μας ως οργανισμός» λέει ο κ. Θανάσης Μιτζιφίρης εκ των συνιδρυτών του e-Nable Greece , στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» (17/12/19)

«Ο οργανισμός μας έχει ως αποστολή κυρίως να βοηθήσει τα άτομα με σωματικές αναπηρίες αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα, την Τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing). Μια κύρια δραστηριότητά μας είναι να φτιάχνουμε βοηθητικές συσκευές για άτομα με αναπηρίες κυρίως όμως των άνω άκρων. Λόγω της τεχνολογίας η οποία αυτή την στιγμή στο πλαίσιο του  εθελοντικ9ού προσανατολισμού είναι πιο εύκολο να βοηθήσουμε άτομα που έχουν πρόβλημα στα άνω άκρα»

Με έδρα το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων η e-Nable Greece λαμβάνει υποστήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να αναπτύξει τις δυνατότητές της για τον σχεδιασμό των δράσεών της. Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η τρισδιάστατη εκτύπωση:

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση μελών, η αλλιώς Προσθετική Κατασκευή, όπως είναι ο πιο δόκιμος όρος, δίνει δυνατότητα, ένα ψηφιακό σχέδιο που έχουμε φτιάξει στον υπολογιστή (πχ μια προσθετική συσκευή χεριού ) να το περάσουμε στον εκτυπωτή μας και με ένα απλό υλικό όπως πλαστικό πλήρως συμβατό με τα ανθρώπινα μέλη να το κατασκευάσουμε ακριβώς στις διαστάσεις του ατόμου που το έχει ανάγκη»

Έτσι όπως αφηγείται την διαδικασία ο κ.Μιτζιφίρης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συμπυκνώνει η τεχνολογία, φιλοσοφία της κοινωνικής προσφοράς και η ευρηματικότητα του προγράμματος.

«Όλο αυτό έχει αναπτυχθεί από την e-Nable η οποία είναι παγκόσμιο κίνημα.Δηλαδή υπάρχουν αντίστοιχα παραρτήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου όμως το κάθε ένα δρα ανεξάρτητα. Απλά είμαστε εθελοντές από όλο  τον κόσμο που μοιραζόμαστε όλοι την ίδια ιδέα και φιλοσοφία και την ανάγκη για κοινωνική προσφορά.

Υπάρχουν σχέδια (ανοικτών πηγών) και μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει και μπορεί επίσης να τα εξελίξει Όπως κάνουμε και εμείς πολλές φορές. Εειδή η περίπτωση του κάθε ατόμου είναι διαφορετική μπορεί να χρειαστεί να πάρεις ένα έτοιμο σχέδιο αλλά να το εξελίξεις ώστε να το προσαρμόσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες»

Όπως σημειώνει ο κ.Μιτζιφίρης ήδη δύο άτομα έχουν λάβει την συνδρομή της ομάδας και απέκτησαν πρόσθετα μέλη.

«Το έχουμε ήδη εφαρμόσει και βοηθήσαμε δύο άτομα τα οποία ήταν πρόσφυγες. Ο ένας ήταν νεαρός 22 ετών που είχε χάσει το χέρι του σε βομβαρδισμό στην Συρία ενώ η δεύτερη περίπτωση ήταν ένα παιδί 14 ετών που είχε αναπηρία εκ γενετής και του έλειπαν τα δάκτυλα.

Να τονίσω ότι σημαντικό έχει μεγαλύτερη εφαρμογή σε μικρές ηλικίες όπου για να αγοράσει μια οικογένεια πχ για ένα παιδί 5-7 ετών συσκευή είναι μεγάλο οικονομικό βάρος. Πρέπει ανά 2-3 χρόνια να την αλλάξει καθώς μεγαλώνει το παιδί και αλλάζει το σώμα. Εμείς, όταν φτιάξουμε μια συσκευή για ένα μικρό παιδί δεσμευόμαστε να την αλλάζουμε κάθε φορά που αλλάζουν οι διαστάσεις του χεριού του καθώς μεγαλώνει.

Επίσης μας ταιριάζει πιο πολύ η συνεισφορά στις μικρές ηλικίες Μέσα από την δραστηριότητά μας έχουμε δει ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με την αναπηρία τους. Πολλές φορές  βλέπουμε ότι και πολύ ακριβές συσκευές που αγοράζουν κάποιοι δεν τις χρησιμοποιούν.

Από την άλλη σε ένα μικρό παιδί έχει πολύ μεγάλη σημασία να το βοηθήσεις , διότι  με μια προσθετική συσκευή μπορεί να πιάσει μια μπάλα να συμμετέχει στα παιχνίδια της τάξης του να κρατά με τον ένα χέρι το κινητό και με το άλλο να πλοηγείται. Φανταστείτε ένα παιδί που δεν έχει το χέρι του δεν μπορεί να πλοηγηθεί στο κινητό»

Ως απαραίτητη διευκρίνηση σημειώνει ότι το e-Nable Greece δεν λειτουργεί υπό επίσημη ιατρική σκέπη.

«Έχουμε εθελοντές με ανάλογο υπόβαθρο αλλά δεν έχουμε κάποια ιατρική πιστοποίηση εντός Ελλάδας. Όλες οι συσκευές έχουν πιστοποιηθεί από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ . Όταν ξεκίνησε το κίνημα τονίζουμε πάντα ότι αυτό είναι ένα βοήθημα και όχι ιατρικό πρόσθετο» λέει ο κ.Μιζτιφίρης και εξηγεί ότι η προσπάθεια ξεκίνησε από τρία  άτομα ενώ τώρα υπάρχουν δέκα εθελοντές και μεταξύ αυτών ψυχολόγοι,μηχανικοί, εκπαιδευτικοί που αφιερώνουν χρόνο για την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Γιώργος Αποστολίδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *