back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020

Διαβάστε επίσης

Με 158 «ναι» υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020. Aξιοσημείωτη είναι η ευρύτατη συναίνεση των κομμάτων για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 250 βουλευτών έναντι 39 που καταψήφισαν και 8 «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Στις 5 ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση το λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και έξι αρχηγοί.

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ 8% και της εισφοράς αλληλεγγύης

Για έναν προϋπολογισμό που ισορροπεί την ανάπτυξη και την κοινωνική φροντίδα, χωρίς πυροτεχνήματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναγνώρισε ότι η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί «μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο βαθμό που θα περίμεναν», δεσμεύθηκε ωστόσο ότι «αυτό αλλάζει» καθώς, «μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος». Από το βήμα της Βουλής ο κ Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, αλλά και για την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την λειτουργία του πρώτου από τα πολλά, όπως είπε, δημόσια πρότυπα σχολεία, ενώ προανήγγειλε στην συνεργασία μέσα στο 2020 – σε πιλοτικό στάδιο της συνεργασίας τριων δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο.

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων» υπογράμμισε.

Αλ. Τσίπρας: «Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας»

Για «Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης», έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», είπε χαρακτηριστικά και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «προβλέπει ελαφρύνσεις και δώρα συχνά φωτογραφικά σε λίγους και εκλεκτούς» και «τίποτε καλό για τους πολλούς».

Φ. Γεννηματά: «Eικονική κανονικότητα»

Για «εικονική κανονικότητα» του κ Μητσοτάκη μίλησε η Πρόεδρος του κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και επανέλαβε ότι συνεχίζεται η πολιτική λιτότητας και υπερ-πλεονασμάτων που είχε υιοθετήσει ο κ Τσακαλώτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Κουτσούμπας: «Aντιλαϊκός ο προϋπολογισμός»

«Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεσπίζουν συστηματικά φοροαπαλλαγές για τους βιομήχανους και φοροασυλία για τους τραπεζίτες », ανέφερε μεταξύ άλλων ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Προϊόν της δημιουργικής λογιστικής», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμη μνημονιακής νύχτας» σημείωσε ο επικεφαλής του Μερα25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Εν τω μεταξύ, την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2020.

Στέλλα Παπαμιχαήλ, Δημήτρης Ράντος, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα