back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε η γρίπη – Ένας θάνατος και 3 ασθενείς σε ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης

Αν και η δραστηριότητα της γρίπης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καταγράφηκαν  ήδη τα πρώτα κρούσματα της νόσου.

Το τελευταίο διάστημα, εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικης Θεραπείας  συνολικά 4 άτομα λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, δυστυχώς ένας από τους ασθενείς απεβίωσε.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, κατά την εβδομάδα 09–15 Δεκεμβρίου 2019, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στον εν λόγω διάστημα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 76 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 5 (6,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Απο την αρχή της χειμερινής περιόδου έως και τις 15 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ..

Με βάση τα ανωτέρω, επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα