back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: «Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα που δεν μπορεί να κερδίσει»

Διαβάστε επίσης

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα ενεργειακά και η κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής και Κυπριακής Διπλωματίας.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα που δεν μπορεί να κερδίσει», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σήμερα στην Ιορδανία.  «Πάντα έχεις το αβαντάζ στη ζωή αν έχεις δίκιο και είσαι με το μέρος της κοινής λογικής», υπογράμμισε. Προανήγγηλε στην Αθήνα, το πρώτο τρίμηνο του 2020 την τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου.

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Σίσι

«Η συμφωνία Λιβύης Τουρκίας, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ωστόσο πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα παρεμποδίσουν την καθ’ οιοδήποτε τρόπο υλοποίησή της», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Φατάχ Αλ Σίσσυ, κατά τη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Πέμπτη με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ Αλ Σίσσυ, εκτίμησε πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, αποτελεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη

Να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της δέσμευσης πρέπει να είναι η έναρξη ενός ενδο-λιβυκού διαλόγου, η αποκλιμάκωση, η απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων, η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης

Εν τω μεταξύ, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε δηλώσεις του στο  ΑΠΕ εκτίμα ότι «Μια νέα ημέρα ξημερώνει για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου «EastMed Act», λέγοντας ότι πλέον διαγράφονται «τεράστιες ευκαιρίες» για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με όλες τις χώρες που αποτελούν τον πυλώνα της νέας στρατηγικής για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή όπου όλα τα αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί στον ουρανό. Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, έχουμε μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός γερουσιαστής υπογράμμισε ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας συνέβαλλαν στο να εμπεδωθεί η ανάγκη υιοθέτησης μιας εναλλακτικής στρατηγικής. «Παρόλα όμως αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που δεν συμβαίνει, θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση του νομοσχεδίου «EastMed Act», ο γερουσιαστής Μενέντεζ επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα