back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Tι αλλαγές φέρνει το 2020 σε εργασιακά – ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Μήνας- ορόσημο για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό θα είναι ο Ιανουάριος, καθώς φέρνει 18 αλλαγές, τις οποίες η κυβέρνηση είτε θα κατοχυρώσει νομοθετικά (έως το τέλος Ιανουαρίου), είτε θα εφαρμόσει στο πλαίσιο διατάξεων που έχουν ψηφιστεί προσφάτως.

Ειδικότερα:

Ασφαλιστικό- συντάξεις

Νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των κύριων συντάξεών.

Από 1/1/2020 θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που θα αφορά 1,4 εκατ. ασφαλισμένους.Οι εισφορές θα αποσυνδεθούν από το εισόδημα και από τον ασφαλιστικό βίο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη επιλογή με αντανάκλαση όμως στο τελικό ποσό της σύνταξης.

Αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων (αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου με βάση την απόφαση του ΣτΕ), στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα επικουρικής-κύριας υπερέβαινε το ποσό των 1.300 ευρώ, οι οποίες περικόπηκαν το 2016. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά έως 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ.

Ενοποίηση ΕΦΚΑ- ΕΤΕΑΕΠ με την δημιουργία ενός φορέα για κύρια, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Περιορισμό στο 30 από 60% της μείωσης της σύνταξης, για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Οι μισθωτοί που αμείβονται με Δελτίο Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών (ΔΑΠΥ), το λεγόμενο «μπλοκάκι», δεν θα επιβαρύνονται στο εξής από τις διπλές εισφορές, εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει από την εισφορά του μισθού του τα 210 ευρώ της νέας κατώτατης εισφοράς.

Μειώνεται το όριο στις συναλλαγές με αποδείξεις δαπάνης στα 3.000 ευρώ από 10.000 που είναι σήμερα και δεν καταβάλλονται εισφορές.

Καταργείται η 13η σύνταξη και αντικαθίσταται από σταθερή παροχή, η οποία θα χορηγείται κάθε Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

…και στο βάθος αναδρομικά- επικουρικές

Εντωμεταξύ, στην αναβολή όλων των υποθέσεων που αφορούν αναδρομικά συντάξεων προχώρησαν τα Πρωτοδικεία της χώρας, δεδομένου ότι στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται η πιλοτική δίκη του ΣτΕ από την οποία θα κριθεί οριστικά το εύρος των οικονομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων και τα ποσά που -όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση- θα τους αποδοθούν.

Το 2020, αναμένεται να μπουν -σε επίπεδο σχεδιασμού- οι βάσεις για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2021 και θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την ημερομηνία αυτή.

Εξετάζεται η δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων (χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου) μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει. Το υψηλότερο ρίσκο θα έχει και υψηλότερη απόδοση.

Εργασιακά

1.Θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας αν ο εργοδότης καθυστερήσει πέραν των 2 μηνών την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.

Σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, εάν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να απασχοληθεί επιπλέον ώρες πέραν του ωραρίου (και σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου εργασίας), τότε οι επιπλέον αυτές ώρες θα αμείβονται με προσαύξηση 12%.

Εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική δυσχέρεια.

Καθιερώνονται το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, με την καθολική εφαρμογή τους να προβλέπεται στο τέλος του 2020.

Προβλέπεται έκπτωση του προστίμου προς τον εργοδότη στις 2.000 από 10.500 ευρώ, για αδήλωτη εργασία εάν προσλάβει τον εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο.

Καθιερώνονται “μαυροπίνακας” για τις υπότροπες επιχειρήσεις σε θέματα εργατικής νομοθεσίας, αλλά και “λευκό μητρώο”, με οικονομικά κίνητρα, για τους εργοδότες που την τηρούν απαρέγκλιτα.

Εντάσσονται στο ηλεκτρονικό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” οι αμειβόμενοι με “μπλοκάκι” και εργόσημο, ενώ προβλέπεται ενίσχυση της διαλειτουργικότητάς των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου της αγοράς εργασίας με άλλες βάσεις δεδομένων, κυρίως του ΕΦΚΑ και της Εφορίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα