back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χριστούγεννα με κρύο – Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Διαβάστε επίσης

Μεταβολές και ακυρώσεις δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, λόγω των αργιών. Σήμερα και αύριο θα κινηθούν με δρομολόγια Κυριακής.

Κλειστά σήμερα και αύριο όλα τα καταστήματα εκτός από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.


Kάτω από το μηδέν οι θερμοκρασίες το πρωί των Χριστουγέννων στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας. Στο Ανήλιο Μετσόβου ο υδράργυρος έπεσε στους -3,8 βαθμούς Κελσίου. Άστατος σήμερα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν καταγράφηκαν το πρωί των Χριστουγέννων στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά της χώρας, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Ανήλιο Μετσόβου (-3,8), στη Βλάστη Κοζάνης (-2,8), στο Περτούλι Τρικάλων (-2,8), στο Βαρικό Φλώρινας (-2,8), στο Μέτσοβο (-2,7) και στο Νευροκόπι (-2,6 βαθμοί).

Σε σταθμούς που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και σε ορεινά καταφύγια, ο υδράργυρος έπεσε αρκετά χαμηλότερα, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-8,4 βαθμοί), στο Χ/Κ Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-4,9 βαθμοί) και στο καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-3,6 βαθμοί).

Άστατος σήμερα ο καιρός

Κρύο, βροχές και τοπικές καταιγίδες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Αναλυτικά:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών και βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, γενικά ασθενείς. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Πρόσκαιρη βελτίωση θα υπάρξει το απόγευμα στα δυτική Μακεδονία.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα Νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Βελτίωση από το απόγευμα.  Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακά μετά το μεσημέρι, ο καιρός από τα δυτικά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά και νότια 7 και το πρωί στα νότια έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην  Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες.  Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά με πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα Νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά και μεμονωμένων καταιγίδων στο νότιο Ιόνιο. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βρειοδυτικοί με ένταση 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο  προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην  Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα

Σε ισχύ βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα της ΕΛΑΣ σε όλο το οδικό δίκτυο ενόψει της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Η Τροχαία εντατικοποιεί τους ελέγχους σχετικά με παραβάσεις που ευθύνονται για σοβαρά τροχαία ατυχήματα και κυρίως χρήση αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και χρήση κινητών τηλεφώνων την ώρα της οδήγησης.

Απαγόρευση φορτηγών

Η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 1,5 τόνων, στα εθνικά δίκτυα, θα ισχύσει από αύριο Παρασκευή 20-12-2019 έως την Τρίτη, 7-1-2020. Συγκεκριμένα:

Για την έξοδο:

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, από τις 8:00 έως τις 13:00, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, από τις 16:00 έως τις 21:00, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, από τις 8:00 έως τις 13:00 και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, από τις 8:00 έως τις 13:00.

Για την επιστροφή:

Την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, από τις 15:00 έως τις 21:00, την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00 και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, από τις 15:00 έως τις 21:00.

Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία, για ακόμη μία φορά υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και συνιστά:

– Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

– Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

– Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

– Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

– Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

– Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

– Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).

– Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές ικανότητές τους και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

– Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα