back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κρασάτη, ιδιαίτερη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Διαβάστε επίσης

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, όλη η οικογένεια μαζευότανε στο σπίτι της μητέρας μου ανήμερα των Χριστουγέννων, για να φάμε την γαλοπούλα και να μας δώσει ο πατέρας μου τα δώρα, εμείς τα δίναμε στο επόμενο οικογενειακό γεύμα της πρώτης μέρας του νέου χρόνου, πάλι στο σπίτι των γονιών μου.
Η γαλοπούλα ήταν μαγειρεμένη με κλασικό τρόπο, βρασμένη για να γίνει η σούπα και μετά στον φούρνο με πατάτες, αλατοπίπερο και μουστάρδα, πολύ νόστιμη και κυρίως η σούπα αυγολέμονο της μητέρας μου, που δεν υπάρχει…

Κάποτε όμως, καλεσμένοι σε μια παραμονή Χριστουγέννων, στο σπίτι φιλικού μας ζευγαριού, όπου την επιμέλεια για το μαγείρεμα της γαλοπούλας είχε ο άνδρας της φίλης μου, έφαγα την ωραιότερη γαλοπούλα Χριστουγέννων, που μέχρι τότε είχα δοκιμάσει και φυσικά, του ζήτησα να μου πει τον τρόπο που την έφτιαχνε.
Από τότε έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια κι εγώ φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα στο σπίτι μου την γαλοπούλα μ αυτόν τον τρόπο και την απολαμβάνουμε αδέλφια, ανίψια, παιδιά κι εγγόνια και όσοι τέλος πάντων είμαστε εδώ.

Προσέξτε λοιπόν
Από την προπαραμονή των Χριστουγέννων αρχίζουμε την προετοιμασία, μην αγχώνεστε, τίποτα το ιδιαίτερο.
Αφού έχουμε καθαρίσει, ετοιμάσει και πλύνει την γαλοπούλα μας, την βάζουμε μέσα σε βαθύ σκεύος, εγώ έχω μια μεγάλη γάστρα, και ρίχνω μέσα, μέχρι την μέση, κόκκινο κρασί που θα αγοράσετε χύμα, η δεύτερης κατηγορίας που το έχουμε για μαγείρεμα.
Θα μαριναριστεί η γαλοπούλα με το κρασί και με αυτό τον τρόπο θα πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα, θα γίνει μαλακή και εξόχως αρωματισμένη.
Μέσα στο κρασί θα βάλουμε αρωματικά πολλά, δηλαδή, δαφνόφυλλα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και πιπέρια σε κόκκους, πράσινο κόκκινο και μαύρο.
Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την βγάζουμε έξω στο κρύο αν δεν χωράει το ψυγείο μας, δεν παθαίνει τίποτα και λόγω κρύου, αλλά και του κρασιού.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, της μιας, μιάμισης ώρας, την γυρίζουμε, ώστε σιγά σιγά να ποτίσει, να μαριναριστεί με το κρασί όλο το σώμα της.
Αυτό θα ξεκινήσει την Τρίτη και την Τέταρτη το βράδυ κατά τις 9, θα την ετοιμάσουμε για τον φούρνο.
Έχουμε αγοράσει όλα τα υλικά για την γέμιση της γαλοπούλας, κιμά μοσχαρίσιο άπαχο, κάστανα, ξερά σύκα, κουκουνάρι, σταφίδες, κυδώνια, μήλα φιρίκια και πορτοκάλια.
Όσοι με έχετε διαβάσει και φτιάξει λικέρ ρόδι και κρατήσατε τα σπόρια του ροδιού που ήταν ποτισμένα με την ρακή, τα ρίχνετε μέσα στον κιμά.
Θα φτιάξουμε τον κιμά, όπως όταν κάνουμε το παστίτσιο, χωρίς ντομάτα όμως, εγώ ποτέ δεν βάζω, σβήνω τον κιμά με κρασί και γίνεται αριστούργημα.
Έτσι λοιπόν θα φτιάξουμε τον κιμά μας, ξέρετε, ο καθένας από μας, αγαπάει κάτι περισσότερο η λιγότερο, αυτό δεν χαλάει την συνταγή ενός φαγητού, εκτός φυσικά από κραυγαλέες αλλαγές , που ναι, μπορούν να την χαλάσουν, πχ σε αυτή την συνταγή, δεν μπαίνει επ’ ουδενί σκόρδο, την κατέστρεψε.

Πάμε παρακάτω…..
Όταν τσιγαριστεί ο κιμάς και σβηστεί με το κρασί, θα ρίξουμε μέσα τα καρυκεύματά μας, γαρίφαλο μπαχάρι κανέλα μοσχοκάρυδο, δεν λέμε για τα αυτονόητα, αλάτι πιπέρι, δαφνόφυλλο και αφού βράσει κανένα τέταρτο ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα που έχουμε για την γέμιση, αφού έχουμε κόψει κομματάκια τα ξερά σύκα και φυσικά έχουμε βράσει και καθαρίσει τα κάστανα, τα πορτοκάλια αναλόγως πόσο θέλετε να υπάρχει το άρωμά του, βάζετε από δυο πορτοκάλια τις φλούδες μόνο, κομμένες σε κομμάτια χοντρά, βάζω επίσης ένα κυδώνι κομμένο μικρά κομματάκια και δυο μήλα φιρίκια κι αυτά κομμένα μικρά κομματάκια.
Ρίχνουμε επίσης κουκουνάρι και λίγες σταφίδες.
Τα αρώματα που θα βγάλουν όλα αυτά και η γεύση που θα δώσουν είναι μοναδικά.
Όταν ο κιμάς μας είναι έτοιμος, μπαίνουμε στην τελευταία πράξη της διαδικασίας, δηλαδή, βγάζουμε την γαλοπούλα από την γάστρα με το κρασί, την ακουμπάμε για λίγο στο νεροχύτη, γιατί πρέπει να σουρώσουμε και να ξαναβάλουμε το κρασί μέσα στην γάστρα, μ αυτό θα ψηθεί.
Μετά, γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με την γέμιση καλά καλά, χωράει πολύ, και την ράβουμε, ελπίζω να έχετε σακοράφα…..

Την τοποθετούμε πάλι στην γάστρα, την αλατοπιπερώνουμε, την σκεπάζουμε με το καπάκι και την βάζουμε στον φούρνο για να σιγοψηθεί όλη τη νύχτα στους 140 βαθμούς.
Αν δεν κλείνει το καπάκι, θα τυλίξετε καλά την γάστρα με αλουμινόχαρτο, να μένουν οι ατμοί μέσα.
Δεν βάζουμε ούτε λάδι ούτε βούτυρο, ότι έχει ο κιμάς μας, έτσι κι αλλιώς, η γαλοπούλα θα βγάλει το δικό της λίπος .
Αυτό ήταν…. εσείς τώρα, κάνετε ότι άλλο θέλετε, η γαλοπούλα θα ψήνεται όσο εσείς θα κοιμάστε και κάποια στιγμή, γύρω στις τέσσερις περίπου τα χαράματα, καρατσεκαρισμένο, αρχίζει να βγαίνει η μυρωδιά της, μπερδεμένη με όλα τα άλλα και του κρασιού μαζί, διεγείρεται η όσφρηση και θα ξυπνήσετε, είναι υπέροχο το συναίσθημα, ναι… μυρίζει Χριστούγεννα…..
Καλύτερα να έχετε τις πατάτες σας καθαρισμένες από το βράδυ, δυο τρία κυδώνια και δυο τρία μήλα και αφού βγάλετε έξω την γαλοπούλα και την αποκαλύψετε, θα βάλετε γύρω γύρω τις πατάτες, αφού τις αλατοπιπερώσετε ελαφρά.

Αν έχετε βάλει αλουμινόχαρτο, σίγουρα δεν θα έχει πάρει χρώμα κι έτσι όσο θα ψήνονται οι πατάτες, στου 180 βαθμούς πάνω κάτω, θα ροδίσει και η γαλοπούλα μας, απλά, θα την βρέχετε κάθε λίγο με τα ζουμιά της, για να μην είναι στεγνή και να πάρει ωραίο χρώμα.
Αν πάλι είχατε μόνο το καπάκι της γάστρας, τότε θα έχει ροδίσει κάπως και θα πρέπει να την προσέξετε περισσότερο στο ψήσιμο και στο βρέξιμο, για να μην παρασκουρήνει όσο θα ψήνονται οι πατάτες, αν χρειαστεί, την καλύπτετε με λίγο αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθούν οι πατάτες…
Δεν θα μας λείψει ένα Χριστόψωμο, οι φούρνοι φτιάχνουν υπέροχα, αυτό, το έχω φτιάξει εγώ, όσο για γλυκό, σας προτείνω γιαούρτι με γλυκό κουταλιού κυδώνι, το ωραιότερο και ελαφρύ!!
Αυτό ήταν… αν αρχίσετε να την φτιάχνετε, σας διαβεβαιώνω, πως έτσι θα την φτιάχνετε πάντα και θα μένει για κάποιες μέρες στην μνήμη σας η μυρωδιά της μέσα στην νύχτα, που σας έφερνε τόσο ευωδιαστά, τα Χριστούγεννα….
Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία…..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα