back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «Ζηνοβία» φέρνει χιόνια και κρύο – Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Διαβάστε επίσης

Πολύ και τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια προβλέπεται από την ΕΜΥ για σήμερα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ για σήμερα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα) και τη νύχτα και σε ημιορεινές περιοχές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 με ενίσχυση τη νύχτα στα ανατολικά στα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση τη νύχτα.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το βράδυ στα κεντρικά και τα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το βράδυ στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση από το βράδυ. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα στο Θερμαϊκό στα 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Κυριακή 29/12 στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές στο νότιο Αιγαίο. Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m). Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, τοπικά ισχυρός.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Γ. Πατούλης: « Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών»

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποφυγή και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.

Ειδικότερα από σήμερα το απόγευμα τίθεται σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας με 18 εκχιονιστικά μηχανήματα για την περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων που είναι στην αρμοδιότητα της και 15 μηχανήματα άμεσης επέμβασης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα ήδη έχουν διατεθεί ικανές ποσότητες αλατιού σε Δήμους κατόπιν σχετικού αιτήματος τους, ενώ υπάρχει επάρκεια αλατιού για την κάλυψη των αναγκών της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει:

« Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών».

Η Περιφέρεια Αττικής συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία πρόγνωσης της ΕΜΥ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στο παρακάτω link https://goo.gl/zNV3UH στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Aττικής είναι αναρτημένη λίστα με τους θερμαινόμενους χώρους που διαθέτουν όλοι οι Δήμοι της Αττικής για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα