back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βασιλόπιττα Σμύρνης

Διαβάστε επίσης

Από μικρό κοριτσάκι ανελλιπώς φτιάχνω αυτή την βασιλόπιττα, στην αρχή την φτιάχναμε στο σπίτι των γονιών μου, όταν παντρεύτηκα έφτιαχνα στο σπίτι μου δύο, μια για μένα και μια για την μαμά μου, όταν μεγάλωσαν οι κόρες μου κι έφυγαν από το σπίτι για κάποια χρόνια έφτιαχνα και για κείνες, πέντε δηλαδή τον αριθμό, τώρα πια ξανάπεσα στη μία.

Γι’  αυτήν λοιπόν την βασιλόπιττα θα χρειαστούμε, έξη φλυτζάνια αλεύρι, έξη αυγά, δυο φλυτζάνια ζάχαρη, τρία κουταλάκια
μπέκιν πάουντερ, μισό και και του φλυτζανιού βούτυρο, ένα ποτηράκι κονιάκ, ξύσμα και τον χυμό από ένα πορτοκάλι.

Ας την ξεκινήσουμε…

Βάζουμε σε μια λεκάνη τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι ν ασπρίσουν, αμέσως μετα βάζουμε το βούτυρο που το έχουμε μαλακώσει και συνεχίζουμε το χτύπημα πέντε έξη λεπτά.
Μετα ρίχνουμε το χυμό με το ξύσμα και το κονιάκ, συνεχίζουμε το χτύπημα και σιγά σιγά, λίγο λίγο βάζουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει μέσα το μπέκιν.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός όπως στα κέικ και ετοιμάζουμε το ταψάκι μας, στρώνουμε μια λαδόκολλα την
βουτυρώνουμε, ρίχνουμε τον χυλό, πετάμε και τον νόμισμα αφού το τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για τρία τέταρτα της ώρας και το βλέπετε με το τεστ του μαχαιριού, αν θέλει κι άλλο, το αφήνετε λίγο.
Ξεφορμάρετε την Βασιλόπιττα σε πιατέλα και πασπαλίζετε με άχνη  ζάχαρη.

Καλή χρονιά!!
(Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής του Τσελεμεντέ, 1960)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα