back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η συμφωνία για τον EastMed- Νέα οικονομικά και γεωστρατηγικά δεδομένα στην Αν.Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ,Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα υπογραφεί στις 18.30 σήμερα Πέμπτη, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο, η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Λίγη ώρα νωρίτερα θα γίνει συνάντηση των τριών ηγετών, οι οποίοι θα έχουν και διμερείς επαφές. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον κ. Αναστασιάδη και στις 2 το μεσημέρι με τον κ. Νετανιάχου, ενώ οι δηλώσεις των τριών ηγετών στα ΜΜΕ θα γίνουν μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς των τριών ωρών.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και εν συνεχεία στην Ιταλία και στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για “θετική κατάληξη σε ένα ζήτημα που απασχολεί επί πολλά χρόνια την ελληνική πλευρά”. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε πρόσκληση και στους προκατόχους του Γιώργο Σταθακη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το ΚΙΝΑΛ αναγνωρίζοντας την συμβολή και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για μία συμφωνία που έχει “στρατηγική σημασία καθότι οδηγεί σε ένα έργο οικονομικά βιώσιμο και στηριγμένο στο Διεθνές Δίκαιο”, ενώ σημειώνουν ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια, καθώς και ότι αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.

Εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και την λειτουργία του αγωγού TAP, βάζει την Ελλάδα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται περίπου σε 5,2 δις ευρώ για χωρητικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ανά έτος, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι μελέτες που ήδη έχουν γίνει αποδεικνύουν την τεχνική σκοπιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την εμπορική ανταγωνιστικότητα του έργου.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πάντως την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο EastMed για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να απαντήσει στο πολύ σημαντικό ζητούμενο για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων φυσικού αερίου.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα απολύτως θετική την στάση της ΕΕ αφού η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει τη χρηματοδότηση των τελικών τεχνικών μελετών του αγωγού με 34,5 εκατομμύρια ευρώ, που καλύπτουν περίπου το μισό κόστους τους.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της από την Ιταλία, η απουσία της οποίας από την σημερινή τελετή αποδίδεται σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική και περιβαλλοντική πολιτική της. Επισημαίνεται ότι έχει συμφωνήσει στην χρηματοδότηση από την ΕΕ των προκαταρκτικών μελετών για τον EastMed, αλλά και ότι .ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας Stefano Patuanelli απέστειλε προχθές επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common
Θετική απέναντι στο έργο είναι και η στάση των ΗΠΑ που εκτιμάται ότι έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν μάλιστα και την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ότι«η ψήφιση στις ΗΠΑ της νομοθεσίας EastMed Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη”. Για την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed συνιστά πάντως και απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες προχωρούν μπροστά με αποφασιστικότητα, χτίζοντας “ένα συνασπισμό νομιμότητας και υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου”, όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ σημειώνεται το γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι χώρες της περιοχής δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα που έρχεται από την Τουρκία.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα