back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Σήμερα τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση του East Med

Διαβάστε επίσης

Ορόσημο για τη βιωσιμότητα του αγωγού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «όνειρο» από αναλυτές, που αμφισβητούσαν την πραγματοποίησή του, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την υπογραφή του προσύμφωνου συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean.

«Λυπάμαι που θα τους απογοητεύσουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα δείχνουμε ένα όραμα συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες, τα οποία συνασπίζονται στην υπεράσπιση του Δικαίου και την προώθηση συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Όπως συμπλήρωσε, το προσύμφωνο αφορά την προμήθεια 2 bcm από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι υπόλοιπες ποσότητες θα προέλθουν από άλλα κοιτάσματα, όπως για παράδειγμα από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Λεβιάθαν στον Ισραήλ και τον «Γλαύκο» στην Κύπρο.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως το έργο ενδυναμώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ανοίγοντας μία νέα ενεργειακή όδευση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, ως η πλέον δυναμική επιλογή για την τροφοδοσία της Ε.Ε. από αποθέματα αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά την κατασκευή του, μίλησε για ένα δρόμο που «δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ανηφορικός και δύσκολος». Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε την πρόθεση να τον διαβούμε».

Η συμφωνία του Ζαππείου στρέφεται υπέρ της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο

Αναφερόμενος στη Διακρατική Συμφωνία, που θα υπογραφεί σε λίγες ώρες στο Ζάππειο, σημείωσε πως δεν στρέφεται εναντίον οποιαδήποτε χώρας, αλλά στην κατεύθυνση ενός συνασπισμού χωρών που βλέπει την ενέργεια όχι ως εστία συγκρούσεων, αλλά ως καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία.

Το προσύμφωνο υπεγράφη λίγες ώρες πριν την επίσημη υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υποστήριξη του αγωγού το απόγευμα στο Ζάππειο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ξιφαράς: Διεθνοποιείται ο ρόλος της ΔΕΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε πως το προσύμφωνο διεθνοποιεί περαιτέρω τον ρόλο της εταιρείας. Συμπλήρωσε ότι εντός Ιανουαρίου θα έχουν επιλεγεί σχεδόν όλοι οι ανάδοχοι για τις τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές μελέτες (FEED) και η λεπτομερής υποθαλάσσια έρευνα (DMS) που είναι απαραίτητες για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Ρήγας: «Ο East Med αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό»

O Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, επισήμανε πως το FPSO της εταιρείας διαθέτει ελεύθερη δυναμικότητα 2 bcm, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη ΔΕΠΑ.

Επίσης, στο Karish North υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες για να καλυφθεί η συμφωνία, τη στιγμή που η εταιρεία διαθέτει άδειες έρευνας 9 ακόμη παραχωρήσεων στην ισραηλινή ΑΟΖ, από τις οποίες εκτιμάται πως θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις.

Τα χαρακτηριστικά του αγωγού

Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. φ.α. ετησίως, και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

• 165 χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.

• 732 χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.

• 421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.

• 292 χλμ περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου

• 17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.

• 245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα