back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κανονικά ασκούν τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 8 Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους οι συμβολαιογράφοι μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, προκύπτει διάσταση ανάμεσα την επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου και το πρακτικό της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 .

Συγκεκριμένα με σημερινή ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος αναφέρει ότι :
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση, που συνεκλήθη για την 31η Δεκεμβρίου 2019, δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία. Κατόπιν τούτου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί λόγω της μη ύπαρξης νόμιμης απαρτίας την 8η Ιανουαρίου 2020.
Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί περί αποχής από τα καθήκοντα των συμβολαιογράφων, διότι ουδέποτε συγκροτήθηκε νόμιμα έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την 8η Ιανουαρίου 2020 που θα συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου θα τεθούν τα θέματα, που απασχολούν τον κλάδο και θα αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν.

Ωστόσο,από το πρωτοκολλημένο πρακτικό της έκτακτης γενικής συνέλευσης προκύπτουν επί λέξει τα εξής :
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου συνήλθε στις 31.12.2019 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια και ευρισκόμενη σε νόμιμη απαρτία αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Αποχή από κάθε πράξη που απαιτεί προσάρτηση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ και υποβολή δηλώσεων φόρου κεφαλαίου μέχρι τις 8.1.2010 με αίτημα την αναστολή των αρθρων 36,47,48 ,49 του Ν
4646/2019.
2.Συνέχιση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 8.1.2020.
3.Τη σύσταση ομάδας εργασίας από συμβολαιογράφους για την εκ νέου διαπραγμάτευση του νόμου με τους αρμόδιους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, διότι αντιδρούν, για πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, που ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (εφορίες), παράλληα τους απειλούν με εξοντικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

Οπως τονίςτηκε στη γενική τους συνέλευση, οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το δημόσιο.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα