back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κωστής Χατζηδάκης στον Αθήνα 9.84: “Αγωγός ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ο East Med στην ΝΑ Μεσόγειο”

Διαβάστε επίσης

2020/01/03

Αγωγό ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία, χαρακτήρισε τον Εast Med ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στον απόηχο της υπογραφής της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας,στην Αθήνα.

“Βλέπουμε την ενέργεια ως καταλύτη θετικών εξελίξεων στην πολυτάραχη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου” είπε στον Αθήνα 9.84, προαναγγέλλοντας ελληνική παρουσία στο Εast Gaz Forum στο Κάιρο, στις 16 Ιανουαρίου και επισήμανε ότι προορίζεται να εξελιχθεί σε οργανισμό επτά χωρών (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ελλάδα) με κοινή αντίληψη συνεργασίας σε επίπεδο αγωγών φυσικού αερίου.

“Οι χώρες αυτές -παρότι στο παρελθόν είχαν εμπλακεί σε εμπόλεμες καταστάσεις- αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως παράγοντα σταθερότητας και προώθησης κοινών συμφερόντων και όχι ως αφορμή για εντάσεις και συγκρούσεις. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί η Τουρκία διότι δεν γίνεται να μιλάμε με λογικές 18ου και 19ου αιώνα” είπε ο κ Χατζηδάκης.

Επισημαίνοντας την άμεση σύνδεση των θεμάτων ενέργειας με τις διεθνείς εξελίξεις και την οικονομία, τόνισε πως όλοι οι παίκτες στοχεύουν στο χτίσιμο συμμαχιών προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους, γεωστρατηγικά και οικονομικά.
“Αυτό κάνουμε και εμείς. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Δ.ΕΠ.Α αποφάσισε να μετάσχει στο FRSU της Αλεξανδρούπολης ένα σταθμό επανυγροποίησης υγροποιημένου αερίου, που μπορεί να προέρχεται από διάφορα σημεία του πλανήτη ακόμα και από τις ΗΠΑ. Γι αυτό στηρίζουμε και τον αγωγό ΤΑP που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και προχωρούμε σε μια πολυδιάστατη πολιτική στο ενεργειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς συμμαχίες, από κοινού με το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας” πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τον αγωγό East Med, απάντησε ότι αποσκοπούν στο μπεί και επισήμως στη συνεργασία, η Ιταλία.
“Αναζητούμε και άλλες πηγές που θα στηρίξουν οικονομικά και εμπορικά τον αγωγό μετά την υπογραφή μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΝΕRGEAN για παραγωγή 2 δις κυβικών φυσικού αερίου ετησίως, που καλύπτουν το 1/5 της δυναμικότητας του αγωγού. Η προσπάθεια θα είναι ανηφορική και δύσκολη. Στα μεγάλα πρότζεκτς δεν γίνονται όλα αυτομάτως, αλλά εμείς δεν εφησυχάζουμε ούτε υπεραπλουστεύουμε. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στηρίζουμε ενεργά τα εθνικά συμφέροντα” κατέληξε ο κ Χατζηδάκης

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα