back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι φέρνει ο Ιανουάριος για τους συνταξιούχους

Διαβάστε επίσης

Καθοριστικός αλλά και…μακρύς, θα είναι για τους συνταξιούχους ο Ιανουάριος. Μακρύς, διότι μετά την επίσπευση της καταβολής των συντάξεων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, η πληρωμή των επόμενων συντάξεων έχει προγραμματιστεί από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, ανά ταμείο.

Καθοριστικός, διότι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας η διαδικασία οριστικού καθορισμού των αναδρομικών που δικαιούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Οι συντάξεις Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ασφαλιστικών ταμείων, οι συντάξεις Φεβρουαρίου θα καταβληθούν ως εξής:

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, θα λάβουν την σύνταξη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ, το Δημόσιο, το ΝΑΤ, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι επικουρικές συντάξεις.

Κληρώνει…για τα αναδρομικά

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή θα ξεκινήσει στο ΣτΕ η πιλοτική εκδίκαση αγωγής του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης των ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Πρόκειται για δίκη εξαιρετικής σπουδαιότητας όχι μόνο για το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι ανάλογα με την οριστική απόφαση, το κόστος για τον κρατικό κορβανά υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 15 δις ευρώ.

Η οριστική απόφαση, αναμένεται έως τον Μάρτιο και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις υπόλοιπες αγωγές (περίπου 6.000!) που έχουν κατατεθεί στα αρμόδια πρωτοδικεία της χώρας.

Θα αποσαφηνιστεί, δηλαδή, αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά και από πότε, δεδομένου ότι οι πρώτοι νόμοι που ψηφίστηκαν και περιελάμβαναν περικοπές συνταξιούχων ήταν του 2012 (4051 και 4093).

Επίσης, επί τάπητος θα τεθούν:

-Η καταβολή αναδρομικών για μία επταετία, μόνο για εκείνους οι οποίοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από τον Ιούνιο του 2015, όταν δηλαδή εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές.

Το χρονικό διάστημα των 10 μηνών μεταξύ των τελευταίων περικοπών και της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και

το χρονικό διάστημα από τον Μάϊο του 2016 έως τα τέλη του 2018, περίοδος η οποία θα πρέπει να κριθεί αν καλύπτεται από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που θεσπίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τέθηκε σε εφαρμογή από το 2019 και μετά…

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα