back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί από 15/1 – «Καμπανάκι» ΑΑΔΕ σε χιλιάδες οφειλέτες

Διαβάστε επίσης

«Φωτιά» παίρνει και πάλι το ηλεκτρονικό σφυρί της Εφορίας καθώς από τις 15 Ιανουαρίου έρχεται σαρωτικό κύμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που αγνόησαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων με αποτέλεσμα τώρα να έρχονται αντιμέτωποι με την εσχάτη των φορολογικών ποινών.

Εργοστάσια, διαμερίσματα, κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, αποθήκες, επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανικά πάρκα και αγροτεμάχια περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ακίνητα που πρόκειται να εκποιηθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2020.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες, που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ.

Προκειμένου να εξαναγκάσει τους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τα χρέη τους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προγραμμάτισε 28 πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι θα είναι όλοι ηλεκτρονικοί στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους οφειλέτες ότι το ηλεκτρονικό σφυρί δεν θα αργήσει να χτυπήσει και γι’ αυτούς. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι πολύ σύντομα στην δύσκολη αυτή θέση, δηλαδή σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρόκειται να βρεθούν 1 εκατομ. 821 χιλιάδες εκατομμύρια οφειλέτες οι οποίοι είναι ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Ωστόσο, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που επιβάλλονται εις βάρος τους από τη φορολογική διοίκηση. Για να συμβεί αυτό πλέον θα πρέπει να εντάξουν τις οφειλές τους στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων ανάλογα με το είδος της οφειλής και να την εξυπηρετούν.
Δηλαδή να πληρώνουν κάθε μήνα το ποσό της δόσης που τους αναλογεί.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη.

Η αναστολή ωστόσο, δεν καλύπτει τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων 10 ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Η τιμή εκκίνησης για τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου είναι η εμπορική αξία, η οποία προσδιορίζεται από τον δικαστικό κλητήρα ή ιδιώτη πιστοποιημένο εκτιμητή ακινήτων ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε εκτιμητή από 150 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την αξία και την κατηγορία του ακινήτου.

Στην περίπτωση που για δύο συνεχόμενες φορές ο πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος θα μειώνεται η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς.
Είτε με εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με εισήγηση οποιουδήποτε από τους επισπεύδοντες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ:

– Στις 15 Ιανουαρίου 2020 βγαίνει σε πλειστηριασμό ξενοδοχείο 423 κλινών στην περιοχή της Κυλλήνης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 7,2 εκατ. ευρώ.

– Στις 15 Ιανουαρίου 2020 το ηλεκτρονικό σφυρί της Εφορίας θα χτυπήσει για οικόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται οικία αποτελούμενη από τρεις ορόφους στην περιοχή του Αλίμου. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 2,560 εκατ. ευρώ.

– Στις 29 Ιανουαρίου 2020 βγαίνει σε πλειστηριασμό Βιομηχανικό Πάρκο στα Νέα Μουδιανά Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτης προσφοράς 480.000 ευρώ.

– Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 βγαίνει σε πλειστηριασμό εργοστάσιο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτης προσφοράς 600.000 ευρώ.

– Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 βγαίνει σε πλειστηριασμό διαμέρισμα στο Περιστέρι της Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς 127.000 ευρώ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα