back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Αθήνα 9.84: “Υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά της Αθήνας, να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου έχει προσκληθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας “

Διαβάστε επίσης

“Υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά της Αθήνας, να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου έχει προσκληθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας ” τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*Για την αποψινή συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

“Εμείς προσερχόμαστε με την ατζέντα ενός αξιόπιστου ,σταθερού και διαφορετικού εταίρου των ΗΠΑ. Μιας δύναμης, η οποία διακρίνεται από πολιτική σταθερότητα, μιας δημοκρατικής χώρας που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης. Στις “αποσκευές” του Πρωθυπουργού έχουν μπει ακόμα η αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι τον Οκτώβριο στην Αθήνα με τις ΗΠΑ,καθώς και η ενεργειακή συμφωνία που υπογράψαμε προχθές με το Ισραήλ και την Κύπρο για τη δημιουργία του EastMed. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία συνομιλεί με όλη την περιοχή ,μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη που ζητά να αλλάξει το status quo . Αυτό που ζητάμε είναι η επιβεβαίωση της προσήλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο”.

*Σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη και αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται τη δική μας εκτίμηση περί απομόνωσης της Τουρκίας.

“Οι ΗΠΑ έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση, δια μέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στα μνημόνια Λιβύης- Τουρκίας. Καταδίκασαν αυτή την ενέργεια. Τα ελληνοτουρκικά θέματα δεν εξαντλούνται στα μνημόνια ,τα οποία υπεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι μια σειρά από θέματα που χρόνια ταλανίζουν τις σχέσεις των δυο κρατών. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί και στο επίπεδο του Λευκού Οίκου ο ρόλος της Τουρκίας ,όχι ως μια σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή ,αλλά αντίθετα ως μια δύναμη που παράγει ανασφάλεια , προβαίνει σε συμφωνίες ,που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και απειλεί ευθέως την ακεραιότητα χωρών -μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός στην αποψινή συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Θα παρουσιάσει και το πλαίσιο μέσα από το οποίο, έχουμε κάνει τις διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μας ,με όλες τις χώρες της περιοχής ,κάτι που δείχνει ότι υπάρχει ένας ευρύτερος συνασπισμός γύρω από αυτά που λέει η Ελλάδα. Η Τουρκία έχει μείνει απομονωμένη ,γιατί κανείς δεν έχει αγκαλιάσει την τελευταία συμφωνία , η οποία παραγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παραδοσιακά η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία ,η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής σταθερότητας και κοντά στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν θέλουμε μια Τουρκία , η οποία θα δρα ανεξέλεγκτα πέρα και έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι σαφές. Εμείς αντιδράμε απέναντι σε μια συμπεριφορά της Τουρκίας, την οποία καταγγέλλουμε ως διεθνή ταραξία .Είναι μια συμπεριφορά ,η οποία προσβάλλει την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

*Για το ενδεχόμενο προσφυγής των δυο χωρών στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες , μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (σ.σ αν έχουμε δίκιο, που πιστεύουμε ότι έχουμε, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης).

“Για να φτάσουμε εκεί ,θα πρέπει να κάνουμε έναν κύκλο διαβουλεύσεων με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι να διερευνήσουμε με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο τις δυνατότητες που έχουμε για την επίλυση των μεταξύ μας διαφορών και στην περίπτωση που αυτή δεν καρποφορήσει ,τότε ενδεχομένως να φτάσουμε και σε αυτό το βήμα. Ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει κύκλο διαβουλεύσεων με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ,γιατί μέχρι σήμερα δεν διαπιστώνουμε ειλικρινή διάθεση διαλόγου, με τις εμπρηστικές δηλώσεις που ακούμε καθημερινά”.

Όπως συμπλήρωσε: “Εμείς πιστεύουμε σε μια ενεργητική διπλωματία , η οποία διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο της καλλιέργειας των σχέσεων καλής γειτονίας και των ειλικρινών σχέσεων συνεργασίας ,με όλους τους παράγοντες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οι χώρες να ξαναμπούν στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων με μια θετική ατζέντα. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις που ισχυροποιούν τη χώρα , χωρίς ωστόσο να είναι τόσο καθοριστικές και ουσιαστικές ,ώστε να αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία , η οποία δρα με διάθεση αναθεωρητισμού και με σαφή πρόθεση να στρατικοποιήσει τις μεταξύ μας διμερείς διπλωματικές διαφορές. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι σε περίπτωση που θιγούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να αντιδράσουμε με τον ανάλογο τρόπο.

Ερωτηθείς ποια είναι η ελληνική θέση για την εκτέλεση του Σουλειμανί με εντολή Τράμπ ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: “Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ιράν να είναι εκτός της διεθνούς επιτήρησης ,σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η επίθεση στον Σουλειμανί έγινε την επαύριο επίθεσης ιρανικών δυνάμεων που δολοφόνησαν Αμερικανούς πολίτες. Και σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για σχεδιασμό και άλλων τέτοιων επιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους. Δυστυχώς οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ είναι πολύ κακές . Για αυτό έχει συγκληθεί και σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και ΕΕ Συμβούλιο υπουργών ,ώστε να εξετάσουν την κατάσταση .Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να επιδειχθεί η δέουσα αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας ” τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ,ερωτηθείς αν η χώρα μας θα μετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου έχει προσκληθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα