back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κάιρο: Σε εξέλιξη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ιταλίας και Γαλλίας

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι στο Κάιρο, η κρίσιμη συνοδος των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά, που στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλαδας- Κυπρου και Αιγύπτου προστίθενται η Γαλλία και η Ιταλία, η συμμετοχή των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Λιβύη με την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη από την Τουρκία, καθώς και της αστάθειας, που προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολης η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κεσέμ Σουλεϊμανί.

Οι δύο συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης έχουν αποτελέσει «καμπανάκι» για όλες τις χώρες της Μεσογείου καθώς έχουν οξύνει την κατάσταση τόσο στο εσωτερικό της Λιβύης, υπονομεύοντας τις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς υπονομεύουν την ειρήνη και σταθερότητα και επιχειρούν τον σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της περιοχής.

Επιπλέον, η «συμφωνία» περί συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μεταφορά όπλων και εγκατάσταση τουρκικής βάσης στη Λιβύη, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το ΣΑΗΕ.

Επομένως, η πενταμερής συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες υπουργούς να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης καθώς και για συντονισμό τους.

Η κοινή αυτή προσπάθεια των πέντε χωρών της Μεσογείου δεν περιορίζεται στην καταγγελία τς παραβατικότητας και των επιπτώσεων των δύο “συμφωνιών”. Στοχεύει στην ανάδειξη της επείγουσας ανάγκης αποτροπής περαιτέρω βημάτων εφαρμογής των “συμφωνιών” που θα οδηγούσαν μετά βεβαιότητας στην επιδείνωση του εμφυλίου στη Λιβύη και στην υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή.

Στόχος εξάλλου της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, ως χώρα γειτονική με τη Λιβύη βρίσκεται στον πυρήνα των συζητήσεων και των αποφάσεων για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές που ήδη ξεκίνησε με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής και στο πλαίσιο αυτό θα επισκεφθεί στις 15 Ιανουαρίου το Μαρόκο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα