back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης σε Τραμπ: Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για εξαιρετική συνάντηση κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών και σημειώνουν ότι δόθηκε η ευκαιρία να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Στην συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε εξάλλου ότι ξεκινά σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

Στόχος είναι, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35 κάτι που αναμένεται να γίνει, με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35, από το 2024 και μετά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρεί η χώρα μας πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός «ανέλυσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.

Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών.

Με αυτή τη στόχευση, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε κομπάρσο των εξελίξεων

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ειδικότερα, ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».

Προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Κίνημα Αλλαγής: Η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβλημάτισε σοβαρά τους Έλληνες

Η εικόνα του θεατή πρωθυπουργού στη συνέντευξη του κ. Τραμπ, προβλημάτισε σοβαρά τους Έλληνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προβάλλει δημόσια ενώπιον του κ. Τραμπ, τις εθνικές μας θέσεις απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Δεν το έπραξε.

Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα