back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή η αντιπαράθεση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Διαβάστε επίσης

«Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ δυστυχώς δεν ήταν επιτυχία, αλλά υποχώρηση», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που θα προκληθούν σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο από μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά , όπως για παράδειγμα η υποστηρικτική δήλωση για τη δολοφονία Σουλεϊμανί ή η προσχώρηση στη θέση των ΗΠΑ για το 5G, χωρίς να πάρει τίποτα, ούτε υποστήριξη των ελληνικών θέσεων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ούτε υποστήριξη για τον αγωγό East Med».

Σε σχέση με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είμαστε μια πατριωτική δύναμη που ασκούμε χωρίς δημαγωγία το καθήκον μας να επισημαίνουμε ελλείψεις και αδυναμίες, ώστε να μην επαναληφθούν».

Πάντως, ο κ Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι «αν κανείς αντιπαραβάλλει την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το 2017, με τη χθεσινή , είναι η μέρα με τη νύχτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε κατώτερη των προσδοκιών τη χθεσινή συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είτε δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος, είτε έκανε λάθος στρατηγική επιλογή σπεύδοντας να πάρει θέση για την εκτέλεση Σουλεϊμανί. Όμως και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι «η ταύτιση με τον Τραμπ δεν ήταν από τις πιο φωτεινές στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής».

Παρεμβαίνοντας η βουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, παρατήρησε ότι δεν είναι σκόπιμο να παριστάνουμε τους παρατηρητές και να κάνουμε σχόλια για μια συνάντηση τα dessous της οποίας δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. «Υπερβαίνουμε τα όρια όταν γινόμαστε σχολιαστές των τηλεοπτικών δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , παρατήρησε ότι « ο κ. Μητσοτάκης σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα σε σχέση και με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή , απέδειξε ότι η χώρα μας έχει και λόγο και ρόλο».
Αφού επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός, έχει δείξει με την στάση του ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε κάθε επίπεδο και με κάθε ευκαιρία,τόνισε ότι πλέον έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη εταίρος και για τους υπερατλαντικούς μας φίλους και για τους Ευρωπαίους εταίρους.

Για τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο κ .Βαρβιτσιώτης, είπε ότι «όσοι περίμεναν θεαματικά αποτελέσματα , μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες», ενώ σημείωσε ότι την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων είχαν εκδηλώσει με δηλώσεις τους Αμερικανοί αξιωματούχοι εδώ και καιρό , όπως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ που χαιρέτησε τη σύμφωνία για τον αγωγό .

«Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν κατώτερη των προσδοκιών που υπήρχαν , ξεχνούν ότι οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της κυβέρνησης και κάποιοι άλλοι ήταν αυτοί που στο παρελθόν την πολέμησαν και σήμερα την υποστηρίζουν».Μάλιστα, σχολίασε ότι άλλος ήταν που στο παρελθόν ,είχε δηλώσει μεταμέλεια για παλαιότερες δηλώσεις του σε σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα